Horvátországi nyaralást tervezel? Ezzel az új változással számolj! Horvátországi nyaralást tervezel? Ezzel az új változással számolj!
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-05-19

Horvátországi nyaralást tervezel? Ezzel az új változással számolj!

Emlékszel, hogy néhány éve – igaz, csak rövid ideig – vasárnapi boltzár volt itthon? Aztán persze vállalkozások és a vásárlók érdekeit is figyelembe véve eltörölték ezt a törvény Magyarországon. Most viszont az egyik szomszédunk éppen bevezeti az új nyitva-, illetve zárva tartási rendszert.

A vasárnap csak a pihenésé?

Érdemes észben tartani: Horvátországban júliusban életbe lép a vasárnapi boltzár, csak benzinkutak, busz- és vasútállomások, kórházak üzletei, vásárok és piacok tarthatnak nyitva. A horvát parlament határozata azonban megengedő: az év 16 vasárnapjával a kereskedő maga rendelkezik, így tehát az is előfordulhat, hogy főszezonban turistaként a változásból nem sokat tapasztalunk majd.

Fotó: Shutterstock

Még egy megszokni való

Az idei horvátországi nyaralásunkon nem a vasárnapi boltzár lesz az egyetlen új dolog, amit meg kell szoknunk: már a Drive.hu-n is írtunk róla, hogy a horvátok idén vezették be az eurót. Horvátország január 1-jén csatlakozott az euróövezethez, így ha maradt kunád tavalyról, akkor még idén beválthatod. A bankok és más pénzintézetek 2023 végéig, előre meghatározott árfolyamon és díjmentes váltják a horvát kunát, ezt követően már csak a jegybankban lehet beváltani: az érmét csak 3 évig váltják majd be, a papírpénzt azonban bármeddig becserélhetjük.