Irány Dél-Olaszország! Irány Dél-Olaszország!
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-09-11

Irány Dél-Olaszország!

Milyen úti célt válasszunk családdal, kettesben, melyik régiót vétek kihagyni? Az alábbiakban ezekre keressük a választ, miközben örömmel kalauzoljuk végig olvasóinkat da Vinci, Michelangelo és Botticelli hazájának felejthetetlen tájain. Kétrészess cikksorozatunkban először az ország északi részét mutattuk be, most pedig Dél-Itália felé vesszük az irányt!

Dél-Olaszország: Napsütötte tájakon

Szicília, Puglia, Szardínia: a lágy, homokos strandoktól a drámai sziklás partszakaszokig mindent megtalálunk az ország tőlünk távolabb eső felében. Itt várnak ránk az olyan, képeslapokról ismert nagyvárosok, mint Nápoly, Palermo és Bari, ám lélegzetelállító történelmi helyszínekben sincs hiány, gondoljunk csak Pompejire vagy a Herculaneumra. Nem csoda, hogy lépten-nyomon figyelmünkre érdemes látnivalót találunk: itt hagyták évezredes nyomaikat a görögök, a rómaiak, az etruszkok, az arabok, sőt, még a normannok és a bizánciak is.

Dél-Olaszország mintha másik világ lenne; minden az életöröm, a család, a szórakozás, valamint természetesen a riposo (szieszta) körül forog.

Rengetegen élnek turizmusból, ami szinte végtelen programlehetőséget, gasztronómiai kalandozást, kulturális látványosságot ígér. Persze, csak akkor, ha sikerül elszakadnunk az azúrkék tenger mellől. Felfedeznivaló szép számmal akad, ezért megéri túracipőre cserélni a békalábat.

Ahány sziget, annyi varázslat

Az olasz csizmát ölelő tengerek hullámaiból számtalan sziget emelkedik ki, rajtuk méretben, stílusban, építészetben, konyhában egymástól gyakran homlokegyenest eltérő, mégis egytől egyig hamisítatlanul olasz településekkel. Az árnyas óvárosokat, a zajos kikötőket, a nyaktörő sziklafalakról elénk táruló panorámákat elmesélni nem lehet, megélni viszont annál inkább!

A jól szervezett komphálózatnak hála, autóval is különösebb vesződségek nélkül bejárhatjuk úti céljainkat − csak győzzünk megegyezni, hová látogatunk el. A legszebb szigetekről szóló felsorolásunkat mi mással kezdhetnénk, mint Itália egyik ikonjával, Caprival? A tengerből kiemelkedő Faraglioni-sziklák már a kompról elvarázsolnak, a Giardini di Augusto botanikus kertből kinyíló horizontot megpillantva pedig végleg szerelembe esünk a tájjal. Mielőtt visszatérünk a szárazföldre, libegőzzünk fel a Monte Solaróra, és költsünk el egy kellemes vacsorát egy jó nevű étteremben. Ha kipróbálnánk a helyi különlegességet, válasszuk a ravioli capresit. A könnyed tésztaételt parmezánnal és érlelt caciotta sajttal, valamint majoránnával készítik, és paradicsomos-bazsalikomos hajóroncsnál merülve, utóbbiak a Grotta del Genovese barlangrajzait tanulmányozva találják meg számításukat. Fényűző szállásokért és exkluzív szórakozásért látogassunk az olasz elit által kedvelt Panareára, ahol viszont számítsunk rá, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ha kirándulni támad kedvünk, a kevéssé felkapott Caprera ideális választás. Az alig lakott sziget a Maddalena Archipelago Nemzeti Park része, növény- és állatvilága számos érdekes fajjal büszkélkedik. Ha kiszakadnánk egy napra a turisták forgatagából, keljünk korán, és járjuk be a hűs árnyékot adó fenyőfák alatt kanyargó ösvényeket.

Fotó: Shutterstock

FELTÖREKVŐ RÉGIÓK: MEZZOGIORNO ÉS SZICÍLIA

A tömegturizmus hatásai alól mentesülő tartományok közé tartozik Campania, Puglia és Basilicata (együttes nevén a Mezzogiorno), valamint a köztudatban a mai napig az egykori szervezett bűnözéséről hírhedt Szicília. Az elmúlt években, évtizedekben mindkét terület hatalmas fejlődésen ment azonban keresztül, így kisebb városai, történeti emlékei kezdenek megjelenni a turisztikai toplistákon − érdemes tehát még most, viszonylag érintetlenül felfedeznünk kincseiket!

A három szárazföldi tartomány vidéki részei kiváló helyszínéül szolgálnak egy kis elvonulásnak, befelé fordulásnak.

Félretehetjük a hétköznapok rohanását, helyette belekóstolhatunk a délolasz falusi élet kortalan, lassú csörgedezésébe. Itt a lármás nagyvárosok vagy felkapott üdülők helyett a tengerpartok öbleibe épült apró halászfalvakat, mögöttük hatalmas olajfa-ligeteket, szőlőültetvényeket, szántóföldeket találunk. A nyílt tűzön grillezett tengeri halak és herkentyűk mellett a pecorino, a jellegzetes, sós juhsajt ígér különleges gasztronómiai élményt.

Szicília már jóval több mint a Keresztapa szülőhelye. A háromszög alakú sziget gazdasági és kulturális központja a zsibongó Palermo. Eklektikus, ám éppen ezért lenyűgöző székesegyháza az évszázadok során itt megfordult nemzetek nyomait mind magán viseli, míg a város utcái alatt a Capuchin-apátsághoz tartozó katakombák invitálnak minket hátborzongató sétára. Látogassuk meg a hétvégente megrendezett piacokat is, amelyek hétköznapi portékákkal és kulináris különlegességekkel ejtenek kísértésbe.

A lávakövekből épült, pompás Ursino-kastélyért Catania felé vegyük az irányt. Bár a valóban hangulatos régi központ felfedezésre csábít, hagyjuk, hogy a láthatárt betöltő Etna elvonja figyelmünket. A legendás vulkán lábait a városból autóval kevesebb mint egy óra alatt elérjük − ne hagyjuk ki az életre szóló élményt! Apropó, ha kocsival utazunk, hajtsunk végig a szicíliai hegyvidék legszebb részeit érintő, 158 km-es szakaszon Catania és Enna között: roppant sziklák, elszórt épületek, az Etna és az égkék tenger váltakoznak majd szemünk előtt.

Fotó: Shutterstock

STÍLUSOS BÚCSÚ OLASZORSZÁGTÓL

Ha autóval járjuk be a nagy csizmát, és Velencéhez volt már szerencsénk, hazafelé tegyünk egy kitérőt az északi határhoz! Töltsünk pár napot az életre szóló élményekkel kecsegtető dél-tiroli Dolomitok lábánál. A roppant hegyek puszta látványa is lehengerlő, így tökéletes program lehet egy-egy jó étterem teraszáról gyönyörködni a kilátásban, vagy, ha érezzük magunkban az erőt, bakancsot húzva felfedezni a természetet. A hegygerincen vezető egykori kereskedelmi utat, a Viel dal Pant, vagy a családosok számára tervezett élményösvényt, a Monte Panát nyugodtan vállalhatjuk akkor is, ha nincs különösebb túratapasztalatunk. A zöld, lágy völgyek fölé magasodó óriások, a hegyi tavak vizén tükröződő, hófödte csúcsok látványa egészen egyedülálló − a Dolomitok garantálják nyaralásunk méltó lezárását.

Fotó: Shutterstock

Top 3 kaland Délen:


  • Homlokzatokból emelt szivárvány: a szardíniai Bosa színesre festett házaival csábít ráérős városnézésre.
  • A nyaralás szelfije: az Amalfi-parton fekvő, kevéssé ismert Furore és lélegzetelállító fjordja felett átívelő 30 méteres kőhíd remek fotótéma.
  • Séta egy aktív vulkánon: a Stromboli meghódítása páratlan kilátást ígér a Tirrén-tengerre és a Lipari-szigetekre.