A világ 7 legkeresettebb látványossága, amibe a Parlament már nem fért bele A világ 7 legkeresettebb látványossága, amibe a Parlament már nem fért bele
Fotó: Shutterstock

2023-09-05

A világ 7 legkeresettebb látványossága, amibe a Parlament már nem fért bele

A Föld tele van szebbnél szebb emlékművekkel, természeti csodákkal és kulturális örökségekkel. Egy utazási iroda most utánajárt, melyik látványosságok azok, amire a Wikipédia szerint a legtöbben kíváncsiak.

Az AllClear utazási iroda egy szokatlan módszert használt arra, hogy kiderüljön, mely látványosságok számítanak a legnépszerűbbnek, hiszen a Wikipédia-kattintásokat vette alapul.

A vállalat mintegy 4300 látványosság Wikipédia-oldalára irányuló kattintásból állapította meg, melyek ma a világon legjobban keresett csodái. Az oldalra tett látogatások ráadásul nemcsak egy ország adatait dolgozzák fel, de az egész világét.

A térképből látszik, egy adott ország mely csodájára kerestek a legtöbben rá Wikipédián. Nem nagy meglepetés, hogy Magyarországon a Parlament volt a legkeresettebb látványosság, de a kattintások alapján nem került a legjobbak közé.

Íme a világ top 7 látványossága az AllClear szerint:

Fotó: AllClear

7. Machu Picchu (Peru)

14 milliónál is több látogatással a perui Machu Picchu zárja a top hetes listát. A lista legidősebb látványossága i.e. 15. században épült és a kutatók, valamint az archeológusok máig vitatják akkori célját. Érdekesség, hogy az építmény jó sokáig magára volt hagyva, majd 1911-ben fedezték fel újra. 1983-tól már az UNESCO világörökségi listájára került, azóta pedig rengeteg turista látogatja meg az Andokra néző kőszerkezeteit.

Fotó: Eddie Kiszka / Unsplash

6. Eifffel-torony (Franciaország)

A Gustav Eiffel világhírű építészről elnevezett, Párizs központját díszítő torony Wikipédia-oldalára több mint 17 millió ember kattintott rá. Az 1887-ben felépített Eiffel-torony egykor a világ legmagasabb építményének számított, mára persze többen megelőzik ebben a tekintetben. Bár a párizsiak szemét inkább zavarja, a látványosság az egyik legjobban felismert épületnek számít a világon, 1991-től pedig még az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

Ez is tetszhet: A legszebb egynapos utazások Párizsból, ahol örök emlékeket gyűjthetsz

Fotó: Anthony Delanoix / Unsplash

5. Kínai nagy fal (Kína)

Az ötödik helyen szintén 17 millió látogatással a 21 196 méter hosszú kínai nagy fal áll. A világ leghosszabb fala eleinte védelmi célokat szolgált, mára pedig Kína egyik legvarázslatosabb látványosságának számít. Részeit egyébként néhol újra kellett építeni, így egyes területei stilisztikai szempontból eltérnek.

Fotó: zhu difeng / Shutterstock

4. Szabadság-szobor (Amerikai Egyesült Államok)

A New York-i szobor Wikipédia-oldala 19 milliónál is több, sőt majdnem 20 millió látogatót számlál, így a rangsorban előkelő helyet foglal el. A szobrot egyébként egy francia szobrász, valamint a híres Gustav Eiffel tervezte. A Szabadság-szobrot egy ajándékként készítették el, mely az Egyesült Államok és Franciaország barátságát jelképezte. Végül összesen 350 darabban szállították át az óceán másik oldalára, a darabokat pedig 1885-ban egyesítették.

Fotó: Richard Iwaki / Unsplash

3. Mount Everest (Nepál)

Kicsivel meghaladva a 22 millió kattintást, a toplista harmadik helyén a nepáli hegycsúcs, a Mount Everest áll. Neve mind tibeti, mind nepáli nyelven nagyjából annyit tesz, mint „a világ istennője”, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak rá. A Mount Everest 8848 méterrel a tengerszint felett csúcsosodik, ezzel pedig a világ legmagasabb pontjának számít.

Fotó: Martin Jernberg / Unsplash

2. Burdzs Kalifa (Egyesült Arab Emirátus)

Második helyen szintén több mint 23 millió kattintással a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa áll. A hat év alatt felhúzott épület a listán szereplő látványosságok közül a legfiatalabb, ugyanis csak 2010-ben készült el. 828 méteres magasságával elképesztő kilátást biztosít Dubaj városára, stílusa pedig az iszlám építészet jegyeit viseli.

Marvin Castelino / Unsplash

1. Taj Mahal (India)

A top hetes listát az indiai mauzóleum, a híres Taj Mahal vezeti több mint 28 milliónyi kattintással. Az épületet még i.e. 1632-ben építette a mogul uralkodó, Shah Jahan felesége emlékére, aki sajnálatos módon belehalt gyermekük szülésébe. A két évtized alatt felépült, perzsa, iszlám és indiai stílusjegyekkel rendelkező Taj Mahal története miatt rengeteg turista számára az örök szerelmet jelképezi.

Ez is érdekelhet: 4 vulkántúra, ha a hétvégi kirándulások alatt már a pulzusod sem emelkedik

Max Komthongvijit / Unsplash

A cég egyébként kontinensekre lebontva is készített egy-egy térképet, Afrika látványosságai például így mutatnak:

Fotó: AllClear