Monumentális szobrok, amik mellett a legmagasabbak is eltörpülnek Monumentális szobrok, amik mellett a legmagasabbak is eltörpülnek
Fotó: Fotó: Unsplash / Shino Nakamura

2024-05-30

Monumentális szobrok, amik mellett a legmagasabbak is eltörpülnek

A fényűző vasútállomásoktól kezdve a hajmeresztő lépcsősorokon át a merész felvonókig, Földünk tele van elképesztő építészeti remekművekkel. A szobrok már hosszú évezredek óta fontos szerepet töltöttek be, és míg szépségüket nem befolyásolja méretük, addig létezik pár olyan építmény, aminek paraméterei csak hozzáadnak a látványhoz.

Ushiku Daibutsu, Japán – 100 + 20 méter

Japán közepén, Tokiótól egy köpésre találhatjuk a világ ötödik legnagyobb szobrát, az Ushiku Daibutsu buddhista bronzszobrot. Az összesítve 120 méter magas és négyezer tonnás építmény 1993-ban készült el, és – 2008-ig bezáróan – mintegy 15 évig viselhette a világ legnagyobb szobra címet. A szobor belsejében egy lift üzemel, melynek segítségével a látogatók 85 méter magasra utazhatnak fel a kilátópontig.

A szobor egy jelentős japán szerzetes, Shinran előtt tiszteleg, aki a buddhizmus shin néven ismert ágának alapításáért felelős, ami Japánban a legnépszerűbb irányzatnak számít.

Fotó: Shutterstock

Vishwas Swaroopam, India – 107 méter

India északkeleti részén, Dzsaipurtól délkeletre helyezkedik el a 107 méter magas Vishwas Swaroopam Siva-szobor, amelyre a helyiek csak a „hit szobraként” hivatkoznak. Az első tervek még 2011-ben készültek el, de a négy évig tartó munkálatok csak 2016-ban indultak meg. Az építmény a világ legnagyobb Siva-szobra,

belsejében pedig egy kiállítótér és néhány galéria található, de körülötte egy gyógynövénykert, szökőkutak és különböző boltok is megtalálhatók.

Fotó: bambam kumar jha / Getty Images

Laykyun Sekkya, Mianmar – 116 méter

Az egy fekvő és egy álló Buddhából álló szoboregyüttes Mianmar közepén helyezkedik el. A világ harmadik legmagasabb szobrának építését 1996-ban kezdték meg, a munkálatok pedig 12 évig tartottak. A szobrok a buddhizmus egyik jelenetét (Parinirvana), a Nirvánát elérő földi személy halálát hivatott ábrázolni.

Fotó: Shutterstock

Tavaszi Buddha templom, Kína – 128 méter

Az arany színben pompázó Tavaszi Buddha templom Kína keleti részén, Pekingtől délre helyezkedik el. A szobor maga 128 méter magas, de ha hozzáadjuk az alatta lévő 25 méteres lótusztrónt, akkor még inkább elképesztő méreteket ölt. A szobor felépítését 1997-ben kezdték meg és 2008-ban fejezték be, alatta pedig egy kolostor foglal helyet – emiatt egyszerre funkcionál istentiszteleti helyként és turisztikai látványosságként.

Érdekessége, hogy egy természetes forrás közelében található, aminek 60 Celsius-fokos vize gyógyhatással bír.

Fotó: shutterstock

Az egység szobra, India – 182 méter

A Mumbaitól északra található Egység-szobor mondhatni nagyon is megdolgozott azért, hogy kiérdemelje a világ legnagyobb szobra címet. 182 méteres magasságával kétszer akkora, mint a londoni Big Ben és nagyjából háromszor akkora, mint New York ikonikus látványossága, a Szabadság-szobor. A szobor az ország első független miniszterelnök-helyettesét, Sardar Vallabhbhai Patelt ábrázolja, így nem véletlen, hogy az öt év alatt elkészült építményt Patel születésének – 143. – évfordulóján avatták fel.

(Forrás: hamuesgyemant.hu)

Fotó: Shutterstock

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!