Egy mesefalu, ahol nincsenek utcák, így az emberek csónakáznak
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-10-16

Egy mesefalu, ahol nincsenek utcák, így az emberek csónakáznak

Giethoorn egy gyönyörű falucska Hollandiában, ahol nincsenek utak és utcák sem, így ha a közösség társasági életre vágyik, az emberek egyszerűen átcsónakáznak egymáshoz. Vagy átkelnek a piciny szigeteket összekötő hidakon. Utóbbiakból összesen 180 található a településen.

Hollandia Velencéje

A települést még a 12. században alapították, ma kevesebb mint háromezer lakosa van, ám Hollandia Velencéjét évente turisták milliói keresik fel, hogy bebarangolhassák a lakóházak közötti csatornákat, illetve megnézhessék a piciny szigetekre épült meseházikókat, amelyeknek csodálatosan szép és gondozott kertjei csak úgy vonzzák a látogatók tekintetét. A csatornák egyébként nem mélyek, átlagosan egy méteres a víz bennük.

Giethoorn ugyan már évszázadok óta a térképen van, mégis: a világhírnevet egy 1958-ban itt forgatott híres és többszörösen díjnyertes holland film hozta el neki, a Fanfár, amelyet Bert Haanstra rendezett. A komédia Hollandiában hatalmas sikert aratott, és világszerte is több százezren ismerték meg általa a különleges települést.

A közlekedés a csatornákban úgynevezett „suttogó" hajókkal történik, amelyek elektromos motorral működnek, így meghagyják a csendet a település lakóinak akkor is, ha éppen csúcsforgalom van. Ez pedig nagyon sokszor megesik, hiszen rengeteg turista keresi fel a bájos Giethoornt.

Fotó: Shutterstock

A vízi közlekedést épp ezért szabályozni is kellett, ami a turistáknak és az először ide érkező látogatóknak nagyon szokatlan lehet. A csatornák kereszteződéseiben táblák segítik a szabályok betartását, sok helyre pedig tükröket is felszereltek, hogy a forgalom a legnagyobb biztonságban haladjon.

A településen található egy hajómúzeum is, ahol a régi hajók felújítása mellett újakat is készítenek.

A legnagyobb téli jégpálya

Giethoorn télen is különleges látványosságot tartogat a turistáknak, hiszen ha a víz befagy, csónakázni már nem lehet, ám ilyenkor a település csatornája egy óriási egybefüggő korcsolyapályává alakul át.

Fotó: Shutterstock