Odavan a TikTok a magyar pilótanő csatornájáért
Fotó: Fotó: Shutterstock - Illusztráció

2024-01-18

Odavan a TikTok a magyar pilótanő csatornájáért

Simon-Pintér Evelin három éve még a HR területén végezte munkáját, most viszont a pilótafülkéből irányítja a Boeing 737-es gépeket. Bár az utasok reakciói nem mindig pozitívak, videóival azt szeretné bemutatni, hogy egyáltalán nem lehetetlen kitanulni a pilótaszakmát.

A repülőgépek irányítását a sokan még ma is „férfimunkának" gondolják, így Evelinhez időnként elérnek a negatív hozzászólások. Hallotta már azt az utasoktól, hogy „nem írtak végrendeletet”, vagy hogy „a repülőgép biztosan le fog zuhanni, ha női pilóta vezeti”, de ő ezek ellenére is úgy érzi, hogy végre sikerült megtalálni álommunkáját.

Magyarországon egyébként elég kevés női pilóta van, és mivel a pilótaságot tipikusan férfi szakmának tartják, ezért elég kevés azon nők száma is, akik egyáltalán megpróbálkoznak a jelentkezéssel.

Az uralkodók is általában férfiak voltak, ám itt van az A sziget, ahol egy nő uralkodott 32 katona felett

Evelin kivételnek számít: a pilóta mindig is imádott utazni, ám az ex-HR-es sose gondolta volna, hogy egyszer majd ő fog egy több mint száz fő szállítására alkalmas fülke székében ülni, mutatta be a pilóta történetét a Daily News Hungary.

A karrierváltásra egy repülőtéri látogatása után szánta el magát, majd először az egymotoros, azután a twinjet (azaz kétmotoros) gépekre vonatkozó kiképzést teljesítette – míg végül megszerezte a Boeing utasszállítókhoz szükséges jogosítványt is.

Végül összesen három év alatt érte el a célját, első repülése során egy Szófiába tartó járatát vezetett.

Ehhez persze nem kevés pénzre és jókora kitartásra is szüksége volt – utóbbiban nem szűkölködött, előbbit pedig a diákhitel segítségével oldotta meg.

A pilóta elmondása szerint ugyan bárkinek lehetősége van kitanulni a szakmát, a légitársaságnál mégis összesen három női pilóta vállalkozott erre a feladatra. Kiemelte, a munkához semmilyen olyan tudásra nincsen szükség, amivel egy nő ne bírna teljesíteni.

Egy érdekes felmérés készült: A férfiak fele azt gondolja, hogy képes landolni egy utasszállítóval – a szakértők vitatkoznak

Mióta TikTokon is mesél a szakmáról és saját tapasztalatairól, a repülőtereken sokan felismerik, így Evelin az interneten kívül is egy kisebb sztárrá avanzsálódott.

Az egyik legnépszerűbb videójában például arról beszél, hogy mennyibe került a pilótaképzés:

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!