Kígyózó sorok, tömött utcák: ez a világ 10 legzsúfoltabb városa jelenleg Kígyózó sorok, tömött utcák: ez a világ 10 legzsúfoltabb városa jelenleg
Fotó: Párizs, Franciaország – Fotó: Venus Major / Unsplash

2024-05-06

Kígyózó sorok, tömött utcák: ez a világ 10 legzsúfoltabb városa jelenleg

Míg azt sokan nem bánják, ha egy adott városban pezseg az élet, az már eltántoríthat néhány utazót, ha lépni sem lehet az emberektől. Egy friss felmérésben annak jártak utána, hogy hány látogató jut egyetlen négyzetkilométerre a világ nagyvárosaiban, az eredmények szerint pedig Budapesten sem könnyű az élet.

Elég bosszantó tud lenni, amikor végre ellátogatunk a bakancslistánkon szereplő úti célra, ám a helyi nevezetességek környékén inkább szardíniának érezzük magunkat, mintsem vendégnek. De hibáztathatunk-e bárkit azért, mert ugyanannyira szeretné látni ezeket a világhírű helyeket, mint mi? Nem igazán.

Mindenesetre azok számára, akiknek a tömeg egyet jelent a stresszel, a Deluxe Holiday Homes ranglistáján szereplő városok nem biztos, hogy a legideálisabb választások lesznek. A nyaralók kiadásával foglalkozó vállalat azt vizsgálta meg, hogy mely úti célokon a legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó látogatók aránya a lakossághoz mérten.

Mindezek alapján a világ legzsúfoltabb városa címet Párizs érdemelhette ki.

A 36,9 milliós látogatószámból kiindulva Párizs 105 négyzetkilométeres területére összesen 351 429 látogató jut, ami a 1708 százalékkal meghaladja a helyiek arányát.

Tokióban is problémát okoz a sok utazó: Dróthálót húznak a Fudzsi elé, hogy ne fotózkodjanak annyit a turisták

Fotó: Shutterstock

Második helyen az 51,62 négyzetkilométeren elterülő Bern városa végzett, melyet évente 4,39 millió turista látogat meg. A turisták és a lakosság aránya egészen elképesztő, 3279 százalékot mutat,

egyetlen négyzetkilométerre pedig mintegy 85 045 látogató jut.

A harmadik helyre 81 500 turista/négyzetkilométeres aránnyal Chicago, a negyedik helyre pedig 80 760-as arányszámmal New York került.

A Travel Daily Médián keresztül publikált tanulmány szerint Budapesten is elég nagy a népsűrűség, ugyanis a magyar főváros 525 négyzetkilométeres területére évente nagyjából 30 millió utazó lép be. Ez azt mutatja, hogy egy négyzetkilométerre itt 57 143 turista jut, ami 1708 százalékos turista-lakosság arányt jelent.

Az amerikai turisták kedvencei: Ezekért az európai városokért szelik át az óceánt az amerikaiak

A legzsúfoltabb úti célok listája így néz ki:
  1. Párizs, Franciaország
  2. Bern, Svájc
  3. Chicago, Egyesült Államok
  4. New York, Egyesült Államok
  5. Stockholm, Svédország
  6. Amszterdam, Hollandia
  7. Budapest, Magyarország
  8. Los Angeles, Egyesült Államok
  9. Róma, Olaszország
  10. Bukarest, Románia

A felmérés pontos eredményeiről ezen a linken lehet bővebben tájékozódni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!