A világ legerősebb útlevelei: a magyar az élbolyban A világ legerősebb útlevelei: a magyar az élbolyban
Fotó: Shutterstock

2024-05-24

A világ legerősebb útlevelei: a magyar az élbolyban

A Visa Guide rendszeresen frissíti a világ útleveleinek „erősségét" különböző szempontrendszerek alapján. A legújabb, májusi jelentés is megérkezett, amiben Magyarország ismét előkelő helyen végzett, az európai rangsor élére pedig Olaszország került.

A Visa Guide Passport Power Index legfrissebb, 2024 májusára vonatkozó összeállítása szerint az olasz útlevél a világ második legerősebbjének számít, amit csak Szingapúr hivatalos okmánya előz meg. Mindez egyben azt is jelenti, hogy jelenleg az olasz útlevél számít kontinensünk legkedvezőbbjének, írja a SchengenNews.

A friss index szerint bárki, akinek olasz útlevele van, a világ 107 országába utazhat teljesen vízummentesen, 44 országba pedig még magával sem kell vinnie az okmányt.

Az első helyen álló Szingapúr állampolgárai ugyan 159 országba látogathatnak el vízum nélkül, ám az útlevelt mindig magukkal kell hordani.

Az olasz útlevél 107 országba biztosít vízummentes beutazást, számos országban pedig egyszerűsített vízumot lehet vele szerezni. 10 ország esetében elektronikus utazási engedélyre, 28 ország esetében érkezéskor kiállított vízumra, 20 országban pedig elektronikus vízumra jogosít.

Ez is érdekelhet: Olaszország 3 napban: így utazz be 11 ezer forintért egy-egy régiót vonattal

Hagyományos vízumra csak a következő 17 országba való belépéshez van szükségük az olaszoknak: Afganisztán, Algéria, Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kongói Köztársaság, Kuba, Eritrea, Ghána, Libéria, Mali, Nauru, Niger, Észak-Korea, Szudán, Szíria, Türkmenisztán, Jemen és Csád.

Ezt olvastad már? Spanyolország rejtett gyöngyszemei, amiket alig ismernek a turisták

Shutterstock

Ahogy a hamuesgyemant.hu is írja, az európai útlevelek kiemelt helyet foglalnak el a világranglistán. A top 20-ból mindössze kettő olyan ország szerepel, amely nem a kontinensről származik – a szingapúri úti okmány mellett a 14. helyen álló Japáné.

A magyar útlevél már hosszú ideje a világ egyik legerősebbjének számít, jelenleg a lista hatodik helyén szerepel a vízummentes célpontok, az elektronikus vagy helyben igényelt vízumok és az útlevél nélkül látogatható országok magas száma miatt.

Érdekesség, hogy Magyarország egészen márciusig a tizedik hely környékén mozgott, az áprilisi és májusi indexben viszont a 6. helyig jött fel.

A jó eredmény mögött az áll, hogy március közepétől Kína is vízummentes belépést biztosít Magyarország állampolgárai számára maximum 15 napos tartózkodás erejéig, így már 101 országba léphetnek be a magyar állampolgárok vízum nélkül.

 A rangsor első 10 helyezettje 
  1. Szingapúr (159)
  2. Olaszország (107)
  3. Spanyolország (106)
  4. Franciaország (105)
  5. Németország (107)
  6. Magyarország (101)
  7. Ausztria (105)
  8. Írország (114)
  9. Hollandia (108)
  10. Belgium (109)
A teljes rangsor pedig ezen a linken tekinthető meg.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!