4 vulkántúra, ha a hétvégi kirándulások alatt már a pulzusod sem emelkedik
Fotó: Shutterstock

2023-09-03

4 vulkántúra, ha a hétvégi kirándulások alatt már a pulzusod sem emelkedik

Erősek, veszélyesek és gyönyörűek: a vulkánok már évezredek óta lenyűgözik az embereket. Legyen szó helikopteres kirándulásról vagy lávatúrákról, az aktív turizmus kedvelői egy-egy vulkántúra alkalmával a túrázás egy egészen másik formájával találkozhatnak. Mutatunk rögtön négyet!

Kilauea – Hawaii

A világ egyik legaktívabb vulkánjának, a Kilaueának Hawaii ad otthont. A kirándulást érdemes a Hawai’i Vulkánok Nemzeti Parkban kezdeni, hiszen már itt szemtanúi lehetünk a megigéző lávamozgásoknak és a környező táj szépségének.

Amikor készen állunk arra, hogy közelebbről is megcsodáljuk a vulkánt, befizethetünk egy helikopteres túrára. A gépről tökéletes kilátás nyúlik a tűzhányóra: a helikopter lávamezők és gőznyílások fölött repül el, de még a vulkán csúcsán lévő tavat is megcsodálhatjuk.

Amennyiben inkább a földön maradnánk, kipróbálhatjuk a túraútvonalak egyikét is. A különböző nehézségű pályák egy része az esőerdőkön visz keresztül, néhány pedig a már megkeményedett lávamezők irányába kanyarog.

Shutterstock

Bromo – Indonézia

Indonézia egyik legnépszerűbb látványossága, a Bromo vulkán Jakartától nem messze, Jáva szigetének keleti oldalán helyezkedik el. Évente rengeteg turista látogat el a vulkánhoz, az egyik legkedveltebb programnak pedig a hajnali túra tekinthető. Bár az éjszakai baglyoknak meggyűlhet a baja a korai keléssel, ha arra járunk mindenképpen érdemes felutazni a 2328 méter magas vulkán csúcsára. A hajnali fényeknek köszönhetően pazar kilátás nyílik a környező tájra.

Olvasd el ezt is! Hol nyaraljunk jövőre? 5 ország, ahová az utazási szakértők rendre visszatérnek

Emellett van lehetőség Jeep-el felutazni a vulkánra, de a lelkes túrázóknak sem kell félniük: egy (nehezebb) pályán keresztül is el lehet jutni a Bromo tetejére.

Shutterstock

Fagradalsfjall – Izland

Az izlandi Fagradalsfjall vulkán meglátogatása garantáltan egy életre szóló élménynek számít. Nemrégi kitörése óta a tűzhányó Izland egyik legérdekesebb attrakciójának számít. A vezetett túrák során egészen a vulkán pereméig viszik a látogatókat, ahol amellett, hogy ráláthatunk a láva folyására, még a feláramló hőt is érzékelhetjük. A túra abszolút biztonságos, a vezetők pedig mindenkit ellátnak megfelelő felszereléssel, ami ebben az esetben például a sisakokat és a gázmaszkokat jelenti.

Ez is érdekelhet: Extrém programok Erdélyben: hegyi túrák és medveles

Shutterstock

Vulkánok Nemzeti Park – Ruanda

A ruandai Vulkánok Nemzeti Park Afrika egyik legszebb tájékának számít: a környék sokszínű növény- és állatvilágáról ismert, a parkban pedig több vulkán is megtalálható.

Olyan aktív vulkánok díszítik a területet, mint a Bisoke, a Karisimbi és Nyiragongo, melyeket minden évben számos utazó látogat meg.

A legcélszerűbb befizetni egy vezetett túrára, hiszen a tapasztalt vezetők jól ismerik a park élővilágát, történelmét és földrajzát is. A vendégek olyan állatokkal találkozhatnak a túra során, mint a gorillák vagy a csimpánzok, de a terület bővelkedik gyönyörű vízesésekben is és buja erdőkben is.

Shutterstock