5 kivételes természeti csoda Magyarországon 5 kivételes természeti csoda Magyarországon
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-09-25

5 kivételes természeti csoda Magyarországon

Télen is érdemes kimozdulni, legalább hetente egyszer tegyünk egy nagyobb sétát vagy kiránduljunk a szabadban, mert az egészségünknek is jót tesz, és fantasztikus dolgokra bukkanhatunk.

Egerszalóki sódomb

Az egerszalóki sódomb a föld mélyéből, 410 méterről feltörő hévízforrásnak köszönhető. A kénes szagú gyógyvíz 65-68°C-os, tehát a forrás melletti gyógyfürdőnek le kell hűtenie a vizet, hogy fürdeni lehessen benne. Az ásványokban gazdag termálvíz 1200 négyzetméteres, látványos mészkőlerakódások alkotta medencéket épített.

Fotó: Shutterstock

Apci tengerszem

A Hatvantól 20 km-re fekvő Apc mellett található tó egy bányagödör, amit feltöltött a talajvíz, hogy mi gyönyörködhessünk benne. Remek helyen van, ezért évente rengeteg turista megfordul itt. Nyáron fürdeni is lehet benne, így nem csoda, hogy sokan látogatják, de ettől függetlenül minden évszakban nagyon kedvelt célpont.

Fotó: Instagram

Bauxit földtani park

A Vértes egyik legszebb helye a gánti Bauxit földtani park, ahol érdemes egy napig elbóklászni a vörös, Mars-béli tájat idéző hepehupák között. A bánya korábban Magyarország első bauxitlelőhelye volt, sőt az 1930-as években a gánti kitermelés révén hazánk adta a világ bauxittermelésének egyötödét. A bauxit az alumíniumkohászat legfontosabb érce, a vas után a legfontosabb ipari fém.

Fotó: Shutterstock

Fátyol vízesés

A Szalajka-völgy legnépszerűbb látványossága és így legsűrűbben látogatott úti célja. Mivel hazánk nem bővelkedik hatalmas vízesésekben, már ez a széles, de nem túl magas természeti képződmény is nagy dolognak számít. Télen sokszor befagy, ami különösen szép látvány, viszont olyankor veszélyes a terep, vigyázzunk!

Fotó: Shutterstock
Molnár János-barlang

A Molnár János-barlang hazánk fokozottan védett barlangjai közé tartozik, s a Budai-hegységben, Budapest II. kerületében található. Nagyon kedvelt búvárhely, hiszen egy része víz alatt van. A termálkarszt barlangot építkezés közben fedezték fel, és ma a Lukács-fürdő gyógyvízellátásához is hozzájárul.