A Kékszalag titkai
Fotó: Fotó: Getty Images

2023-09-12

A Kékszalag titkai

Két győzelem után idén hogyan készültök a Kékszalagra?

Vándor Róbert (V.R.): Március végére készült el a hajó, így a katamaránok közül mi tudtuk leghamarabb elkezdeni a vízi munkát. Május végére már két versenyen túl is voltunk, így azt gondolom, jól állunk. Idén is ugyanazzal a hajóval szállunk versenybe, mint legutóbb, persze közben folyamatosan azon gondolkozunk és dolgozunk, hogyan lehetne azt még gyorsabbá tenni.

Mennyi edzés kell egy Kékszalaghoz?

V.R.: Rendkívül motiváltak vagyunk, mivel nagyon szeretnénk sorozatban a harmadik Kékszalag-győzelmet is behúzni, így ezt az évet ennek a versenynek rendeljük alá. Szeretném azt gondolni, hogy a nagy csapatok közül edzésmunkában is mi tesszük bele a legtöbbet. Mindenki tisztában van vele, nagyjából hogyan készülnek a konkurens csapatok, gyakran látjuk egymást a vízen, mi több, olykor együtt is készülünk velük. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a többi csapat is mennyire komolyan veszi a versenyt: egyesek teljesen új hajót építenek, mások új hajótesttel és kereszttartóval készülnek a 2022-es Kékszalagra.

Milyen a kapcsolat a csapatok között?

V.R.: Abszolút jó. Nyilvánvalóan van egy egészséges rivalizálás, de több csapattal együtt is dolgozunk. Vannak persze olyan kisebb-nagyobb trükkök, titkok, amiket mindegyik csapat próbál magának megtartani.

Mi a Kékszalag titka?

V.R.: Ma már ez nagyon összetett. 2010 óta lehet katamaránnal indulni a Kékszalagon, mostanra pedig annyi kiváló hajó és annyi remek csapat lett, hogy mindig komoly küzdelem zajlik a győzelemért. Jó hajó, jó csapat, jó forma, szerencsés időjárás. Nekünk a kisebb, hat csomó körüli szél az előnyös, szerencsére ez a gyakoribb a Balatonon, illetve a Kékszalagon. A hajók nagyon gyorsak, a balatoni időjárás pedig gyorsan tud változni, így könnyen alakulhat olyan helyzet, hogy az egyik hajó egy ponton megcsúszik, onnantól pedig nem éri utol az előtte menőt. Legalább hat hajót fel tudnék sorolni, aminek jó esélye van a győzelemre. Nagyon nem könnyű ma már Kékszalagot nyerni.

Számodra mi a Kékszalag varázsa? Mi adja azt a belső motivációt, hogy harmadjára is vízre szálljatok a győzelemért?

V.R.: A legnagyobb varázsát a gyönyörű tavunk adja. A Kékszalag egy vitorlásünnepély, melynek keretében körbehajózzuk azt. Összeszokott csapat vagyunk, nagyon jó csapatszellemmel, ami szintén fontos motiváció tud lenni. Ott vannak azok a külső körülmények, mint az időjárás és a szél, amiket nem tudunk befolyásolni, de beleérezni néha sikerül, és persze ott vannak maguk az ellenfelek, a küzdés, a verseny és mindennek az izgalmai.

Szöveg: Vida Ferenc

Fotó: Szántó Áron