Hegymenet – 5 túra Budapest környékén
Fotó: Fotó: 123rf

2023-09-14

Hegymenet – 5 túra Budapest környékén

Hegyek, völgyek, folyó, síkság: Budapest igazán kivételes helyzetben van, hogy ennyiféle természeti szépség veszi körbe. A Budai-hegység természetes kilátóként működik: keressünk egy magasabb csúcsot, és máris térképként terül el a lábunk alatt a város. Az alábbiakban olyan túrákat gyűjtöttünk össze, melyeket egy nap alatt könnyedén teljesíthetünk, de azért akad bennük kihívás. További információkat szintkülönbségről, távolságról, terepviszonyokról és pontos itinerről a Magyar Természetjáró Szövetség linkelt oldalain találhatunk.

1. A dűlőkeresztelő nyomában

Mivel Budát egészen a reformkorig többnyire német ajkú lakosság lakta, a földrajzi nevek nagy része is német volt egészen addig, míg Döbrentei Gábor író és királyi tanácsos javaslatára 1847-ben nem magyarosították őket. Ekkor keresztelték át a jellegzetes budai pontok nagy részét, melyeket ez a túraútvonal lekövet.

2. Tiltott ösvényeken

A Visegrádi-hegység vulkáni eredete és a Duna közelsége miatt az ország egyik legváltozatosabb túraterepével büszkélkedhet. A szurdokokkal tarkított egykori királyi székhely a vadászok kedvence is volt, a középkortól egészen a 20. század közepéig főúri vadászatokat tartottak errefelé, ami miatt a mezei turisták számára sokáig tiltott volt ez a környék.

Fotó: 123rf

3. A magyar Grand Canyon

Biatorbágy a budapesti agglomeráció egyik kedvelt lakóhelye – ki gondolná, hogy a települést körülvevő apró dombság olyan különleges képződményeket rejt magában, melyek a világ egy-egy távoli szegletét hozzák Magyarországra? Ezen a túrán szembe jöhet velünk a Grand Canyon, a vadnyugati Monument Valley és a norvég Prédikálószék „másolata", és persze a saját okán is gyönyörű hazai táj.

Fotó: Instagram

4. Vulkáni dómok és kisvasút

A Dél-Börzsöny látképe sokkal lágyabb, dombosabb, mint a vadabb Közép-Börzsönyé – ennek ellenére csodás kilátással kecsegtet. A tájat egykor a vulkáni tevékenység formálta ilyen gömbölyűvé, a vulkáni dómok napos lejtőin pedig tölgyerdő zöldell. Nagybörzsöny és Szob között kisvasút is jár, ami gyerekekkel is kedves program lehet.

Fotó: Börzsönyi kisvasút

5. Tengerszem-túra

Kevésbé ismert tény, de egykor, nem is olyan rég, számtalan tengerszem bújt meg a Budai-hegységben. Ezek nagy része a csatornahálózat kiépítésével a 60-as évekre eltűnt, a legnagyobb, a Béka-tó azonban agyagos talajának köszönhetően még ma is megvan. Ez a túra sorra veszi a közelében lévő kilátókat és egy kiváló vadállat-megfigyelőpontot is.

Fotó: Instagram

Fedezd fel Budapest környékének további csodáit, amelyhez alábbi videóban nyújtunk inspirációt:

A rovat és az összeállítás szakmai partnere a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség.