Videó: ritka felvételeken a két világháború közötti Magyarország Videó: ritka felvételeken a két világháború közötti Magyarország
Fotó: Fotó: Fortepan / Lőrinczi Ákos

2024-05-16

Videó: ritka felvételeken a két világháború közötti Magyarország

A világ egyik legnagyobb filmhíradós archívuma, a Pathé News nemrég közzétett egy videót, melyben a két világháború közötti Magyarország mindennapjaiba nyerhetünk betekintést.

A Pathé News alapvetőleg egy brit híradó- és dokumentumfilm-gyártó cég volt 1910 és 1970 között. A vállalat digitalizált archívuma viszont a mai napig elérhető „British Pathé” néven.

YouTube-csatornájukon létrehoztak egy Everyday life in… (A mindennapi élet…) című sorozatot, melyben az adott helyszíneken zajló hétköznapi életet mutatják be. Ennek a sorozatnak az első részében érdekes módon a két világháború közötti Magyarországot szemléltették – írja a hamuesgyemant.hu.

Ez is érdekelhet! 5 budapesti helyszín, amire rá se ismernénk a múltbeli képek alapján

Az 1920 és 1937 közti időszakot feldolgozó videóban nemcsak Budapest, hanem a vidéki élet is egyaránt megjelenik.

Láthatjuk benne a fővárosi fürdőkultúrát, de a társadalom alsóbb rétegeihez tartozó juhászokat és egyéb, a mezőgazdasági szektorban dolgozó emberek mindennapjait is.

Külön érdekesség, hogy a Dunafürdők is megjelennek benne, melyből egy időben összesen 9 állt a budapesti lakosok szolgálatára. Ezek a világháborúk miatt végül megszűntek, de akkoriban kezdett jelentősen romolni a vízminőség is.

A fővárosi közösségi költségvetési keretében a Valyo egyébként ilyen rakpart-menti fauszodával akarta meglepni a strandolni vágyó budapestieket

Fotó: Fortepan / Lugosi Szilvia

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!