Megsütötték az ország legnagyobb mézeskalácsfaluját Megsütötték az ország legnagyobb mézeskalácsfaluját
Fotó: Fotó: MTI/Ruprech Judit

2023-12-15

  • Drive
  • Belföld
  • Megsütötték az ország legnagyobb mézeskalácsfaluját

Megsütötték az ország legnagyobb mézeskalácsfaluját

A Baranya vármegyei Geresdlakon immáron 15. éve fogtak bele az egyedülálló projektbe, aminek köszönhetően a vendégek az egész falu látképét viszontláthatják mézeskalácsos formában. A szívmelengető programba évről évre egyre többen kapcsolódtak be, idén pedig a házak mellett még a jószágok is mézes formát öltöttek.

Geresdlak 727 főt számláló apró települése minden télen a figyelem középpontjába kerül, ugyanis Kettné Schmidt Tímea 2007 óta izzítja be a sütőket azért, hogy többedmagával egy mini makettet varázsoljon a látogatók elé.

A kiállítás helyszíne az idő során változott, hiszen a nagy népszerűségnek örvendő projekt a sok résztvevő miatt rendre kinőtte a helyiségeket. Eleinte még a helyi iskolában lehetett meglátogatni, majd később a templomba költözött, míg végül a Hunyadi utca 21. szám alatt található közösségi térbe került át az adventi látványosság.

Fotó: MTI/Ruprech Judit

Tímea eredeti szándéka egyébként annyi volt, hogy egy délutáni iskolai foglalkozást indítson a fiatalok számára, az első két falut még így kizárólag gyerekekkel sütötték. Ehhez képest 2023. november elseje óta körülbelül negyvenen dolgoztak a közösségi házban és otthon azért, hogy elkészülhessen a mára már nagy méreteket öltő mézeskalácsfalu.

Ha egy igazán finom itallal öblítenénk le a süteményeket: Az egyetlen aranyszabály a tökéletes forralt borhoz

Fotó: MTI/Ruprech Judit

„Hetente több alkalommal, gyerekek is. Az iskolások az iskolát sütötték, az óvodások az óvodát. Finnek és ukránok is jöttek segíteni, akik itt a faluban laknak. Nagyon sok házat sütöttünk, ennyi még sohasem volt: most kétszáz épület van megsütve”

– mesélte Kettné Schmidt Mária a Csodálatos Magyarországnak.

Csoki és mézeskalács? Igen! Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

A kétszáz házikó elkészítéséhez összesen 600 tojás, 100 kiló liszt, 10 liter méz és 50 kiló porcukor kellett, ráadásul idén Magyarország térképét, valamint a Parlament épületét is megsütötték.

A helyiek ugyanis egyre többet kirándulnak, amire ilyen módon is fel szerették volna hívni a figyelmet.

Az idei változások közé tartozik a nyitvatartási idő átalakulása is: a mézeskalácsfalut már egész évben meg tudjuk látogatni.

Fotó: MTI/Ruprech Judit

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!