Egészségben, betegségben: hetedszer is visszatért sérült párjához Szofi, a gólya Egészségben, betegségben: hetedszer is visszatért sérült párjához Szofi, a gólya
Fotó: A kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay

2024-04-02

Egészségben, betegségben: hetedszer is visszatért sérült párjához Szofi, a gólya

Még 2016-ban került be a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba egy fehér gólya, mivel valaki meglőtte. A Macus névre keresztelt madár rehabilitációja után sem tudott elvonulni telelni, mivel a sérülése maradandónak bizonyult. Idős párja immáron hetedik éve tér haza hozzá afrikai teleléséből.

Páratlan gólyaszerelemnek lehetnek szemtanúi a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont munkatársai, akikhez még nyolc évvel ezelőtt került be lőtt sebbel egy gólya. Márton András, a mentőközpont tulajdonosa és vezetője akkor a Macus nevet adta neki.

Bár a park munkatársai mindent megtettek azért, hogy elősegítsék Macus gyógyulását, a madár sajnálatos módon maradandó sérüléseket szenvedett, így azóta sem képes repülni. Márton 2017 tavaszán egy külön fészekállványt készített neki, ahova még azév áprilisában megérkezett Macushoz párja, a tojó Szofi.

Abban az évben négy kisgólyának adott életet Szofi, aki azóta minden évben visszatér sérült párjához.

Fekete „társuk” is hazatért: Felbukkant a Gemenci-erdőben Tóbiás, az első fekete gólya

A tojó telente rendszeresen elrepül Afrikába, tavasszal viszont első útja párjához, Macushoz vezet. Szofi tavaly tavasszal hatodjára tért vissza a dömösi fészekben pihenő Macushoz, majd nyár végén szokásosan útnak indult.

Úgy tűnik, Macus és Szofi kapcsolatát nem viselte meg az idő, ugyanis a tojó 2024. március 22-én délután ismételten visszatért a fészekhez.

„Nagyon aggódtunk, mert Szofi egy igencsak idős tojó. Nem számítottunk arra, hogy vissza tud jönni. A párja is csak »mérsékelten várta«, igazság szerint már egy másik, fiatal gólyának kezdett a napokban udvarolni. Ám Szofi megérkezett, így Panka úgy tűnik, pártában marad”

– mesélte Márton András a Sokszínű Vidéknek.

Tina is szép éveket tudhat maga mögött: Nyugdíjba vonult Tina, Magyarország legidősebb rendőrkutyája

Márton azt is kifejtette, hogy látszik Szofin, hogy megviselte az út: a madár eléggé legyengült, de a dolgozók igyekeznek felerősíteni. Reménykednek, hogy idén is születik pár fióka a fészekben.

A madarakat élőben is nyomon lehet követni egy webkamerának köszönhetően, mely ezen a linken érhető el.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!