Ide utazik a magyarok többsége szilveszterkor
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-12-29

Ide utazik a magyarok többsége szilveszterkor

Az év utolsó hétvégéjére már 11 százalékkal több előfoglalás érkezett, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint a több mint 365 ezer vendégéjszakából 207 ezret vidéken, míg 158 ezret Budapesten terveznek eltölteni az utazók – utóbbi 14 százalékkal haladta meg a tavalyi számokat.

A magyarok között a legnépszerűbb szálláshelyek idén is a hotelek mondhatók, amikben 2022-höz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az előfoglalások száma.

A szilvesztert utazással összekötni vágyók körében a 2 éjszakás, 2 fős előfoglalások a legjellemzőbbek, a vidéki desztinációk közül pedig a legtöbben a Balatont vagy a Mátra-Bükköt választják úti célnak.

Idén a dobogóra került Bük-Sárvár, amely jelentős vendégforgalomra számíthat az előfoglalások alapján. A legnagyobb bővülést Mátra-Bükk könyvelheti el, ahová az ünnepi hétvégére közel 4 ezer vendégéjszakával több foglalás érkezett, mint az előző évben.

Ha egy kicsit elvonulnánk: 5 csodahely Magyarországon, ahol télen egy Disney-mesében érezhetjük magunkat

Az NTAK adataiból az is kiderült, a külföldiek melyik helyszíneket részesítik előnyben. A külföldről érkezők 72 százaléka Budapesten kikapcsolódva kezdi meg 2024-et: a legtöbben várhatóan Olaszországból, Spanyolországból és Németországból érkeznek,

de Franciaországból és az Egyesült Királyságból is számos turista ünnepli majd a szilvesztert a magyar fővárosban.

A fővároson kívüli szálláshelyek összességében 12 százalékkal magasabb hazai szálláshelyi forgalomra számíthatnak 2022 azonos időszakához képest. A nemzetközi vendégek foglalásai pedig még ennél is nagyobb mértékben, 13 százalékkal emelkedtek.

A vidéken előjegyzett vendégéjszakák 72 százalékát, összesen 160 ezer éjszakát a hazai utazók foglalták le, a külföldi vendégekhez pedig 47 ezer vendégéjszaka köthető.

Ha pedig fürdőzve lépnénk át az új évbe: 8 hazai termálfürdő, ahol éjszakai fürdőbulival köszönthetjük az új évet

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!