Via ferrata gyerekkel – Könnyű, kalandos útvonalak a közelben
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-10-11

Via ferrata gyerekkel – Könnyű, kalandos útvonalak a közelben

A via ferrata olasz eredetű kifejezés, magyarul vasalt utat, mászóösvényt jelent. A kifejezés olyan hegyi utakat jelöl, amelyeken különböző stabilan telepített kábelek, láncok, vaslétrák, lépcsők teszik lehetővé a biztonságos áthaladást. Így, bár a terep – adottságaiból fakadóan – alapvetően hegymászótudást igényelne, ezen eszközök segítségével „földi halandók" számára is élvezetes lehet. Magyarországon is vannak nehéz via ferrata útvonalak, ilyen például a legnehezebb demjéni útvonal Eger közelében, amelyet gyerekkel semmiképp sem ajánlunk.

Nehézségi szintek

A via ferrata útvonalak nehézségi szintjeit egy A-tól E-ig terjedő skálán jelzik, ahol a minősítést mindig a jelölt szakasz legnehezebb pontja határozza meg. Kisebb gyerekkel ne menjünk A és B nehézségnél komolyabb pályára, de egy kamasszal már megpróbálhatjuk a C fokozatot!

  • A (könnyű): sétaútvonal, klasszikus felszerelés nem szükséges hozzá, a Pilisben található Rám-szakadék is ide tartozik. Talán érdemes a Rám-szakadékban megismertetni a gyerekekkel ezt a túrázási műfajt, és ha megtetszik nekik, úgyis vágyni fognak rá, hogy legyen nehezebb kihívás.
  • B (közepesen nehéz): alkalmanként mászást igényel, itt a felszerelés már jól jöhet, ismerkedésre tökéletes. Ez a nehézségi fok arra is jó, hogy gyakoroljuk a gyerekekkel az eszközhasználatot, a karabiner ki- és bekapcsolását.
  • C (nehéz): gyakoriak a meredek falak, így fárasztó, de aki ezt képes teljesíteni, annak érdemes folytatnia a via ferrata túrákat. Edzett, jó kondiban lévő kamaszoknak teljesíthető útvonalak, viszont nagyfokú koncentrációt igényelnek, úgyhogy készítsük fel a fiatalokat, hogy a biztonság érdekében mindig nagyon figyeljenek az utasításokra és a vas kapaszkodókra.
  • D (nagyon nehéz): itt gyakran függőleges sziklafalakon kell mászni, ajánlatos mászócipőt is magunkkal vinni, gyakorlat szükséges hozzá.
  • E (extrém): nagy technikai tudást igénylő terep, pl. sziklaáthajlásokkal, komoly gyakorlat és erőnlét szükséges a teljesítésükhöz.

Bérelj felszerelést!

  • Mászóbeülő, két önzáró karabiner egy fékezőeszközzel
  • Sisak
  • Túrabakancs
  • Érdemes vinni: motoros- vagy vitorláskesztyű
  • Ez a felszerelési szint 2–3 ezer forintért bérelhető.
Kezdőknek ideális – Csesznek

A Bakonyban fekvő község a Dunántúl egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Itt valóban minden túrázó megtalálhatja az ideális útvonalakat, hiszen a „Futrinka ucca" (nem elírás) a B nehézségi szint még akár enyhébb tériszonnyal és gyerekkel is könnyedén teljesíthető, míg a Tálos Zoltán Emlékutat csak profiknak ajánlják, hiszen 70 méteres hossza mellett a szintemelkedése 45 méter, így extrém nehéznek minősíthető. De itt van az Ostromlók útja is, az első magyarországi via ferrata útvonal, amelynek különlegessége, hogy a C nehézségi szintű akadályokkal már az első öt méteren meg kell küzdeniük a túrázóknak. A Várpanoráma út pedig nevéhez hűen gyönyörű kilátást biztosít a Cseszneki várra – persze csak akkor, ha végigjárjuk a 180 méteres pályát, amelyet helyenként csúszós kövek és néhány meredekebb rész tesz nehéz, D szintű pályává.

Nehézségi szint: B, C, D, E
Hossz: max. 180 méter

Fotó: Vasalt Utak
Gyorsan teljesíthető – Cuha-völgy

Csesznekhez nagyon közel, a Bakonyban található a kezdőknek is ideális Bucsek Henrik Emlékút, a jelenlegi leghosszabb hazai via ferrata útvonal (350 m), amely nevét a magyarországi hegymászás jelentős alakjáról kapta. Gyönyörű tájon vezet át, az élővilág zavartalanságát pedig azzal igyekeznek fenntartani, hogy költési időszakban, február közepétől július közepéig az útvonal felső része nem mászható. Külön előnye azonban, hogy akár háromnegyed óra alatt is teljesíthető. Ha tehát gyors, de élményekben gazdag kirándulásra szeretnél elcsábítani egy nagyobb, kamasz gyereket, akkor ez az útvonal tökéletes, mert ha a közelben lakunk (vagy szállunk meg), akkor akár ebéd utáni gyors túrának is megfelel, így nem kell egy egész napot rászánni.

Ugyanitt a profi via ferrata túrázók is találhatnak érdekességeket, hiszen az Ariadné fonala útvonalon változatos környezetben, sziklák között próbálhatják ki magukat, de ez a vasalt út csak edzett és megbízható mászótechnikai tudással is rendelkező túrázóknak ajánlott.

Nehézségi szint: C, D, E
Hossz: max. 350 méter

Fotó: Vasalt Utak