Ezekből az országokból lesz a legolcsóbb eljutni az Eb-döntőre Ezekből az országokból lesz a legolcsóbb eljutni az Eb-döntőre
Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images for DFB

2024-07-05

Ezekből az országokból lesz a legolcsóbb eljutni az Eb-döntőre

Július 14-én rendezik az idei labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét Berlinben, amire még nyolc ország is pályázik. Ennek apropóján a turisztikai tanácsadással foglalkozó Mabrian megvizsgálta az eseményhez kapcsoló repülőjegyek árait és elérhetőségét. Az eredmény alapján kiderült, hogy melyik országból a legolcsóbb, és honnan kell a legborsosabb árat fizetnünk azért, ha szeretnénk élőben végig szurkolni a finálét.

Úgy néz ki, hogy a spanyol és török szurkolóknak éri meg legjobban repülőre ülni, hogy élőben nézzék az eseményt, hiszen Európa-szerte ezekből az országokból érhető el legolcsóbban közvetlen járat a döntő helyszínére – szemlézi a kutatást a Travel Daily News. Míg Törökországból egy útra szóló jegyet 135 euróért, azaz nagyjából 52 ezer forintért tudunk vásárolni, aki Angliából, Portugáliából vagy Svájcból érkezne a döntőre, már jóval magasabb árat kell fizetnie, ha a finálé előtti nap ülne repülőre, ugyanis csak az előbbi országból egy útra szóló jegy 572 euróba kerül, ami forintba átszámolva 224 ezerre jön ki.

A Mabrian kifejezetten a július 11-16-ai dátumok közötti időszakra koncentrált az elemzése során, a repülőgépek kapacitását és a negyeddöntőn továbbjutó országokból (Spanyolország, Törökország, Anglia, Franciaország, Svájc, Hollandia és Portugália) elérhető közvetlen járatok átlagos árait és azok emelkedését vizsgálta.

Az egy útra szóló repülőjegyek árai július 11-étől folyamatosan nőnek, két nappal később pedig – nem meglepő módon – az egekbe szöknek majd. A Törökországból közvetlenül Berlinre szóló járat ára viszonylag stagnál majd a vizsgált időszakban, bár hozzá kell tenni, hogy csak 11-től 13-ig 66 százalékkal emelkedik majd. Törökország az egyetlen finalista ország, ahol csak a döntő napján lesz drágább a kijutás, az elemzés szerint egy repülőútért nagyjából 187 eurót, vagyis 73 ezer forintot kell fizetnünk.

Image
Fotó: Alex Livesey/Getty Images

Középen végzett Franciaország és Hollandia a jegyárak tekintetében. A francia szurkolóknak 130 százalékkal többet kell fizetniük egy jegyért a július 11-ei dátumhoz képest, ugyanis az akkori 129 euró után a döntőhöz közeledve közel 300 eurót, azaz 117 ezer forintot is elkérhetnek a légitársaságok. Még mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Hollandiából szeretne Berlinbe eljutni a döntő idejére, ugyanis 73 százalékos áremelkedés várható, ami azt jelenti, hogy két nap alatt 180 euróról (70 ezer forint) 312 euróig (122 ezer forint) is emelkedhet egy repülőjegy ára.

Még többe kerül az út Berlinbe, ha Angliából érkezne valaki az eseményre, július 11-én átlagosan 189 eurót, míg 13-án már a tripláját, 572 eurót számolnak fel a légi társaságok egy jegyért. Hasonlóan drága az út Portugáliából is, ugyanis átlagosan 290 euróval (113 ezer forint) kell számolnunk egy jegyárért, bár a döntő napján ez az összeg a csillagos égig ugrik, hiszen akár 382 eurót (150 ezer forint) is elkérhetnek az utazásért. A svájci drukkereknek pedig 351 eurót (137 ezer forint) kell kifizetniük egy útért, ha a finálé előtt egy nappal érkeznének a városba.

Image
Fotó: Suhyeon Choi, Unsplash.

Magasabb árakra számíthatnak azok is, akik Németországon belül repülővel szeretnének eljutni a fővárosba: július 13-án már 123 helyett majdnem a duplájára, 222 (87 ezer ft) eurós árra számíthat.

Az adatelemzésben a számítások során figyelembe kellett vennünk a vonatkapcsolódásokat is, melyek segítségével például Franciaországból, Svájcból és Hollandiából sokkal könnyebben el lehet jutni a német fővárosba. Amikor kiderül, hogy mely csapatok játszanak a döntőn, az adott országból a Németországba kapható jegyárak tovább emelkednek majd, amely hozzáadódik a július közepén amúgy is magasabb repülőjegyárakhoz

– mondta Carlos Cendra, a Mabrian marketing és kommunikációs igazgatója. A tavalyi adatokhoz képest július 11-16. között a megnövekedett helyszámmal működnek egyes európai járatok, például Spanyolországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból is. A Svájcból érkező közvetlen járat Berlinbe szintén több kapacitással bír, amit már csak a nyári tendencia miatt is érdemes megemlíteni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!