Veszélyesnek tartják, népszerű levesfajtát tiltottak ki a repülőkről Veszélyesnek tartják, népszerű levesfajtát tiltottak ki a repülőkről
Fotó: Erik Mclean, Unsplash.

2024-08-11

  • Drive
  • Check-in
  • Veszélyesnek tartják, népszerű levesfajtát tiltottak ki a repülőkről

Veszélyesnek tartják, népszerű levesfajtát tiltottak ki a repülőkről

A turbulenciától kezdve a fedélzeten kószáló kígyókig, néha a repülőgépek fedélzetén is történhetnek embert próbáló dolgok. A Korean Air légitársaság szerint pedig az instant levesek sem kockázatmentesek, ezért legújabb intézkedésük értelmében kitiltották a globálisan kedvelt ételt a fedélzetről.

Habár a repülőgépek szerkezete úgy van kialakítva, hogy bírja a turbulenciát, a jelenség könnyen balesetekhez vezethet a fedélzeten. Ilyenkor a rázkódás mellett akár hirtelen több száz métert is süllyedhet a repülőgép, ha pedig nincsen bekapcsolva a biztonsági övünk, akkor sérüléseket szerezhetünk.

Turbulencia a leggyakrabban akkor keletkezik, amikor kétféle sebességű levegőtömeg érintkezik, de lényegében minden turbulenciának nevezhető, ami során egy gép heves mozgást végez a légáramlatok sebességének és irányának változása miatta. A globális felmelegedés hatására ráadásul a szakértők szerint feltehetőleg egyre gyakrabban kerülhetünk majd ilyen helyzetbe, a klímaváltozás ugyanis növeli a hőmérsékleti különbséget a meleg és a hideg légtömegek között, amelyek a légkör felső részében ütköznek egymással.

Image
Fotó: Mario Verduzco, Unsplash.

A Korean Air légitársaság éppen emiatt döntött úgy, hogy a jövőben nem engedélyezik a turistaosztályon utazók számára az instant leveseket fogyasztását – furcsaság viszont, hogy az üzleti, illetve első osztályon utazók továbbra is rendelhetnek a közkedvelt gyorsételből.

A szabályozás biztonsági okokból született meg, mivel turbulencia esetén a forró levessel könnyen égési sérüléseket okozhatnak maguknak az utasok

– olvasható a szöuli légitársaság magyarázata az Euronews cikkében.  

A Korean Air fedélzetén egyfajta önkiszolgáló konyha működik a hosszú távú járatokon, ahol az utasok bármikor kérhetnek egy-egy zacskó instant tésztát. A közleményben azt is kifejtették, hogy ezzel szemben növelni fogják kínálatot a turistaosztályon, így hamarosan főleg szendvicsek, corn dogok (bundás virslik) és a hot pocket néven ismert, burritószerű instant ételek közül válogathatnak az utazók.

Azt, hogy miért csak a turistaosztályon utazók számára teszik elérhetetlenné az instant leveseket, azzal indokolta a légitársaság, hogy a magasabb osztályokon utazók számára ők maguk fogják kivinni az ételt, csökkentve ezzel a véletlen történő leforrázás esélyét.

Image
Fotó: Cathal Mac an Bheatha, Unsplash

Bármennyire is azt gondolnánk, hogy ilyen esetek ritkán történnek, a valóságban a turbulencia és a forró ételek miatt bekövetkezett balesetek már régóta kéz a kézben járnak. Az elmúlt évek során több utas is a bírósághoz fordult azért, mert egy-egy pohár forró kávé vagy tea miatt égési sérüléseket szenvedtek. Az Európai Unió legfelsőbb bírósága 2019-ben úgy határozott, hogy a légitársaságok teljes mértékben felelősségre vonhatók az ilyen incidensek miatt – még akkor is, ha az égési sérüléseket nem a turbulencia, hanem más, a repüléssel kapcsolatos tényező okozta.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!