Kell vagy nem kell? Így állnak a borravalóhoz Európában Kell vagy nem kell? Így állnak a borravalóhoz Európában
Fotó: Sam Dan Truong, Unsplash.

2024-08-24

  • Drive
  • Drive-tipp
  • Kell vagy nem kell? Így állnak a borravalóhoz Európában

Kell vagy nem kell? Így állnak a borravalóhoz Európában

Míg a magyar szokásokkal a legtöbben tisztában vagyunk, addig az már nem mindig világos, hogy a nyaralás alatt milyen „irányelvek" érvényesek az adott úti célon. Persze az már a saját döntésünk, hogy felkerekítjük-e a számlánk végösszegét, de míg egyes országokban ez bevett szokás, addig más helyeken kedves szándékunk ellenére sem biztos, hogy jó szemmel néznek majd ránk.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb európai országban – például Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Csehországban, Írországban, Portugáliában és az Egyesült Királyságban is – a számla végösszege már alapvetően tartalmaz egy szervízdíjat. Ennek összege a legtöbbször 10 és 20 százalék között mozog. Ez sok esetben egy olyan kedvezményes adózású jutalék, amit a munkáltató köteles az alkalmazottakra fordítani – így van ez Magyarországon is.

Tehát a szervízdíjat nem a felszolgálók teljesítménye miatt kell „kényszeres borravalóként” kifizetnünk, az alapjáraton is az ár részét képezi, csak azért kezelik külön tételként, mert más adószabályok vonatkoznak rá, és ezt a munkáltatónak muszáj a dolgozók bérére fordítania.
Image
Fotó: Xochi, Unsplash.

Egyes országokban – például Olaszországban, Ausztriában vagy Oroszországban – azonban nem mindig találkozhatunk szervízdíjjal, ám bevett szokásnak számít felkerekíteni a végösszeget. Olaszországban emellett szinte biztos, hogy találkozni fogunk egy coperto elnevezésű tétellel, amit az asztal megterítéséért, előkészítéséért számolnak fel. Ez az összeg nem minden esetben kapják meg a felszolgálók, így ha borravalót szeretnénk adni, akkor érdemes azt készpénzben odaadni az érintett dolgozónak.

A másik oldalról, az északibb országokban nem érdemes borravalóval bajlódnunk. Finnországban, Norvégiában, Svédországban és Izlandon sem elvárt a borravaló, de Franciaországban sem mindig veszik jó néven az ilyesfajta adakozást. Ez részben azért van, mert minden bele van kalkulálva az árakba, részben pedig azért, mert ennek a számlázása, dokumentálása általában külön feladatot jelent az alkalmazottak számára.

Image
Fotó: Vojtech Bruzek, Unsplash.

Európa országaiban nem számít bevett szokásnak borravalót adni a szállodai személyzetnek, de ha kedveskedni akarunk, akkor hagyhatunk egy minimális összeget a takarítóknak, londínereknek. Oroszországban viszont nem ritka, hogy nagyobb összegekkel jutalmazzák meg a hotelek dolgozóit. A skandináv országokban hasonlóan a vendéglátóhelyekhez, a szállodákban sem szokás ilyen módon értékelni a dolgozók munkáját.

Image
Fotó: carly johnston, Unsplash.

Ha esetleg beruháznánk egy manapság népszerű ingyenes városnéző sétákba, akkor viszont az íratlan szabály szerint a túravezetőnek illik valamekkora összeget adni. Ezeket a sétákat sok esetben a helyiek állítják össze és bonyolítják le, akik a séta befejeztével szívesen fogadnak egy általunk megfelelőnek gondolt borravalót. Persze nem véletlenül ingyenesként vannak meghirdetve, tehát egyáltalán nem kötelező bármit is fizetnünk ezekért a programokért – általánosságban viszont az utazók 5 és 10 euró közti összeggel szokták megjutalmazni a túravezetőket.

Érdekesség, hogy egyes országokban – így például Franciaországban, Oroszországban és Svájcban – nem szokatlan, hogy az utasok felkerekítik a taxiszámla végösszegét, esetenként pedig nagyjából 5 százaléknyi borravalót is adnak a sofőröknek.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!