Veszélyes medvetalp – Mit csinálj, ha megcsípett a növény?
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-09-12

Veszélyes medvetalp – Mit csinálj, ha megcsípett a növény?

Pár napja a Heves Megyei Hírlap számolt be arról, hogy a veszélyes gyomnövény a megyében elszaporodott, így arra hívják fel a közelben élők és az ott kirándulók figyelmét, hogy a szokásosnál is körültekintőbbek legyenek. A akár 3-5 méteresre is megnövő növény (10 cm átmérőjű virágokkal) méreganyaga főleg nagy leveleiben található – a növény mérete miatt nagyon látványos, sok gyerek szereti letörni, játszani szeretnének vele, ezért rájuk különösen figyeljünk. Ha az óriási növény mellett fotózkodnánk, akkor álljunk biztonságos távolságban tőle. A „csípés" helyén hatalmas, fényérzékeny hólyagok, duzzanatok jelenthetnek meg, amelyek nagyon fájdalmasak és igen lassan gyógyulnak meg. Leginkább a súlyos égési sérülésre emlékeztetnek a hólyagok, sebek.

Nagyon fontos, hogy ha megérintettük a növény szárában lévő nedvet, vagy a levélhez értünk, semmiképp ne nyúljunk vele a szemünkbe!
Mit tegyünk a medvetalp okozta sérüléssel?

A Szosznovszkij-medvetalpnak főleg a levele és a szára mérgező, de a növény többi, föld feletti részében is van toxikus anyag. A kaporhoz nagyon hasonló ernyős virágzatot könnyű felismerni, ne közelítsük meg szabad bőrfelülettel!

„A növény víztiszta, átlátszó nedvével juttatja a bőrre ugyanis azt a kumarin-származékot, ami először bőrpírt, erős viszketést és égő érzést, később hólyagokat okoz. Vakarni nem szabad, mert annál intenzívebbek lesznek a kellemetlen tünetek." – tanácsolja Dr. Béni Szabolcs, a semmelweis.hu oldalon. Az orvos azt ajánlja azonnal mossuk le szappanos vízzel az érintett területet, de legjobb, ha égési sérülések ellen használatos spray-vel vagy gyulladáscsökkentő (rovarcsípés utáni, bőrallergiát enyhítő) krémmel is kezeljük. Amíg nincs a közelünkben ilyen szer, addig fontos, hogy száraz ruhával takarjuk el a sérülést, a méreganyag ugyanis csak akkor okoz fájdalmas, hólyagos gyulladást, ha a bőrt fény éri. A medvetalpban található furokumarin nevú anyag a fény hatására válik méreganyaggá. Ha súlyos a sérülés, nagyok a hólyagok, vagy a gyulladás nem múlik, akkor azonnal forduljunk orvoshoz!

Forrás: HEOL

Fotó: Wikimedia