Így áll Magyarország a világ legolcsóbb országainak listáján Így áll Magyarország a világ legolcsóbb országainak listáján
Fotó: Tran Phu, Unsplash.

2024-07-10

Így áll Magyarország a világ legolcsóbb országainak listáján

Az Internations friss tanulmánya megmutatja, hogy a világ mely országaiban legolcsóbb az élet a külföldiek szerint. 

Ha a külföldre költözést fontolgatjuk, értelemszerűen az egyik legfontosabb szempont, ami alapján döntenünk kell, hogy pénzügyileg megéri-e. A rangsorban összesen 53 ország szerepel és a személyes pénzügyi index elkészítéséhez a szervezet arra kérte a felmérésben résztvevő külföldieket, hogy rangsorolják az országot a következő szempontok alapján: az általános megélhetési költségeik, a pénzügyi helyzetükkel való elégedettségük, és hogy a háztartásuk rendelkezésére álló jövedelem elegendő-e a kényelmes élethez.

A listán Magyarország is ott van: a vizsgált 53 úti cél közül a 27. helyén szerepel, azaz inkább a drágább országok közé tartozunk a vizsgált szempontok alapján.

A 26. helyre Costa Rica fért oda, az utánunk lévő helyet pedig Hongkong foglalta el.

Image
Hongkong
Fotó: Manson Yim, Unsplash.

A felmérésben első helyre már negyedik éve Vietnám került, ami a külföldiek szerint a legolcsóbb ország a világon. Hozzá kell tenni, hogy annak ellenére, hogy Vietnám az első helyen szerepel, egy másik listán, ahol az életminőséget vizsgálták, 53-ból csak a 40. helyet szerezte meg, és 29. helyen végzett olyan szempontok alapján, mint a digitális elérhetőség, nyelv, lakhatás, valamint 14. lett a listán, amikor a külföldi munkavállalást rangsorolták.

Image
Ho Si Minh-város, Vietnám
Fotó: Peter Nguyen, Unsplash.

Második helyre Kolumbia került, de olcsó országnak számít még Indonézia is, a dobogó harmadik helyét foglalja el. Idén az ázsiai országok dominálnak a lista élén, az első 10 helyezett közül 6 ország a kontinensen található.

Image
Cartagena, Kolumbia
Fotó: Leandro Loureiro, Unsplash.

A lakhatási költségek az élbolyban szereplő országban (Thaiföldön, Vietnámban, Fülöp-szigeteken és Indonéziában) kifejezetten kedvező, ami nagyot is dobott a helyezésükön. A legtöbb külföldi szerint könnyen és olcsón találhatunk albérletet ezekben az országokban. 

mondta Kathrin Chudoba, az Internations marketingigazgatója.  Az első helyen szereplő Vietnám kapcsán az elégedettségi index 86%-os lett, ami több mint a világátlag kétszerese. A felmérésben résztvevők 65%-a jelentette ki, hogy elégedettek a jelenlegi anyagi helyzetükkel, ami a kutatás szerint 11%-kal magasabb a világátlagnál. Végül, a válaszolók 68%-a érzi úgy, hogy a keresetéből kényelmesen meg tud élni, szemben a 41%-os világátlaggal.

Image
Bandung, Indonézia
Fotó: Fikri Rasyid, Unsplash.
A lista első 10 helyezése végül így alakult:

1. Vietnám
2. Kolumbia
3. Indonézia
4. Panama
5. Fülöp-szigetek
6. India
7. Mexikó
8. Thaiföld
9. Brazília
10. Kína

 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!