7 dolog, amit eddig nem tudtál a teáról 7 dolog, amit eddig nem tudtál a teáról
Fotó: Fotó: Unsplash

2023-09-08

7 dolog, amit eddig nem tudtál a teáról

1. Sok kell belőle

Fél kilogram száraz teafű 2000 darab frissen szedett tealevélből készül. A világ legjobb minőségű teafajtái vadon és magas, hegyi klímán nőnek Ázsiában és kézzel takarítják be. A világ teatermelése évente 5-6 millió tonna, a legtöbb teát – a világtermelés szinte felét – Kínában termesztik, a második India, a harmadik pedig meglepő módon Kenya.

2. Angliában sem csak isszák...

Az angolok az egyik legnagyobb teafogyasztók a világon, talán nem is gondoltad, de Nagy-Britanniában is termesztenek teát, méghozzá Cornwallban, a Tregothnan birtokon. Ez a világ legészakibb teaültetvénye, elvileg ilyen éghajlaton nem is maradhatna meg a teacserje, de a kastély botanikus kertjében olyan a mikroklíma, ami ezt lehetővé teszi.

3. Srí Lanka első ültetvényei

Srí Lanka, azaz régi nevén Ceylon ma is az egyik legnagyobb teatermelő ország, a legnagyobb ültetvények ma is Kandyban vannak, de 200 éve ide telepítették az első teacserjéket is, amikor az ország még brit gyarmat volt. A délkelet-ázsiai szigetország GDP-jének 2%-át teszi ki a teakereskedelem – ez másfél milliárd dolláros bevételt jelent évente.

Fotó: Unsplash

4. A teák pezsgője

A darjeeling, azaz a dardzsiling a legdrágább indiai tea, éppen ezért kapott egy becenevet: ez a teák pezsgője. A dargeeling elnevezés egyébként a tea származási helyét jelöli: a nyugat-bengáli területen (a Himalája alacsonyabb, 2134 méteres részén) van Darjeeling , ahol nagyrészt fekete teát termesztenek, de egyre több az oolong és a zöld tea kitermelés is. Ez a 1830-as években az angolok által alapított teaültetvény azért vált nagyon híressé, mert különleges teahibrideket hoztak létre és különleges fermentálási módszereket kísérleteztek ki, így lettek a darjeelingből származó teák a világ legjobb minőségű teái.

5. A legérettebb

A puer vagy puerh tea a kínai Jünnanból származik, egy duplán fermentált, majd összepréselt teafajta, amelyhez a leveleket a legöregebb teafákról szedik le. A hosszadalmas érlelési eljárásnak köszönhetően sokkal több antioxidáns és élénkítő anyag van benne, mint a sima fekete teákban. Az íze földes, ami elsőre csalódás lehet, de hozzá lehet szokni, a kína orvoslás szerint ez már inkább gyógyszer, mint élvezeti cikk. Kevés olyan erős hatású teafű van, ami egyszerre serkent, de gyorsan megteremti a belső békét, egyensúlyt - ezek az több tíz éves teák képesek erre.

Fotó: Profimedia

6. Mikortól iszunk teát?

Találtak olyan kerámia teáscsésze leleteket, amelyek arra utalnak, hogy 11 ezer évvel ezelőtt már létezett a teafogyasztás Ázsiában és a Közel-Keleten, de Európába egészen a16. századik nem jutott el. Az első teafélék a Selyemúton érkeztek Európába. A brit telepesek például hajón utaztatták be az öreg kontinensre a szárított tealeveleket, az oroszokhoz és az arabokhoz azonban a szárazföldi kereskedelmi útvonalon érkezett a „csáj" – és itt most kifejezetten a tealevélre gondolunk. A gyógynövényekből, azaz virágokból levelekből, bogyókból, szárított gyümölcsökből, kérgekből készült főzetek már itt Európában is ismertek voltak, mire a kínai tea megérkezett.

7. Színkavalkád

A teaféléket 6 csoportba osztják a szakértők:

  • A fehér tea a legenyhébb ízű, zsenge tealevelekből fő, amelyek még nem oxidálódtak.
  • A sárga tea gyengén erjesztett tea, amit nedves textil alatti gőzöléssel készítenek el.
  • A zöld tea erős teafű, amit fejlett tealevelekből fermentálással érlelnek.
  • Az oolong teát érett levelekből készítik: a megsodort, hervasztott levelet az oxidációs folyamat közepén állítják meg.
  • A fekete teát kínaiul, koreaiul, japánul és bengáli nyelven vörös teának hívják, hiszen a belőlük főzött tea színe inkább vörös, mint fekete. A zöld tealeveleket fermentálják, összezúzzák vagy sodorják, ezzel támogatják az erjedési folyamatot.
  • A puer tea a kínaiak szerint az igazi fekete tea, amit gőzöléssel, majd préseléssel tömbösítenek. Míg a legtöbb teafajtát szüret és feldolgozásának évében fogyasztják, addig a puer több mint 50 éves is lehet. Az érlelési idő alatt befedi egy vékony feketés penészréteg, ami hozzátartozik az végső íz kialakulásához, a tökéletes aroma eléréséhez akár egész éjjel áztatják a teát.