2025-06-27
A magyar leves, amit ki nem állhatnak a külföldiek
Ha a magyar konyha kerül szóba, a külföldieknek legtöbbször a gulyás vagy a csirkepaprikás jut eszébe – nem véletlenül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kóstolták volna meg hazánk kevésbé ismert fogásait. Van azonban egy ételünk, amely rendre kifog rajtuk: a borleves sehogy sem nyeri el a tetszésüket.
A nemzetközi konyhák fogásainak gyűjtőhelyeként szolgáló Taste Atlas rendszeresen összeállít egyes országok legjobb fogásairól, amiből persze hazánk sem maradt ki: a 100 legjobb ételünket, illetve termékünket bemutató listát olvasói értékelések alapján publikálják. A magyar toplistának az elején és a végén is akadnak meglepetések: a gulyáslevesnek például nyoma sincs, ezzel szemben a rakott káposztát, a kókuszkockát és a mákos tésztát sem kedvelték túlzottan.
A toplista első három helyén a húslevest, a bundáskenyeret és a csabai kolbászt találjuk, amiket szorosan követ a szegedi szalámi, a fánk és a csirkepaprikás. A top10-be belefért még a kifli, a gyulai kolbász és a dödölle is.

A leves elsősorban a Dunántúlon és a Duna mentén, a paraszti és kispolgári körökben volt elterjedt, és nem ritka, hogy kvicedlit mártogattak bele. Ez egy piskótához hasonló ünnepi sütemény, amit többek között tojásból, cukorból és lisztből készítenek. Talán éppen ez, vagyis az édes, boros, meleg leves és a sütemény párosítása az, ami sok külföldinek szokatlan – hiszen a levesről sokan sós, előételként tálalt fogásra asszociálnak. És hát valljuk be: nem mindennapi élmény egy olyan levest kanalazni, amelyik édes, meleg, és határozottan borízű.
Mi most egy mandulás pisztránghabbal készített változat receptjét hoztuk el.
Hozzávalók (4 főre):
A leveshez:
- 1 liter száraz fehérbor
- 8 tojássárgája
- 100 g cukor
- 1 rúd fahéj
- 20 g reszelt gyömbér
- 8 szegfűszeg
- némi chilipaprika
A mandulás pisztránghabhoz:
- 8 tojásfehérje
- 80 g pirított mandula
- 40 g kukoricakeményítő
- 100 g füstölt pisztráng
- ½ citrom leve
A borlevest:
- Egy keverőtálba tegyük bele a 8 tojássárgáját
- Egy kisebb fazékban készítsük el a forralt borhoz hasonlóan a levest: öntsük bele a bort, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a chiliparprikát.
- A keverőtálat ezután tegyük vízgőz fölé, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük össze a forralt borral.
A mandulás pisztránghabot:
- Verjük fel a tojásokat, majd óvatosan keverjük hozzá a pirított mandulát, a kukoricakeményítőt, a pürésített pisztrángot és a citromlevet. Sózzuk meg egy kicsit, majd sütőpapírra kanalazzunk közepes gömböket a habból, végül pedig 180 fokos sütőben nagyjából 5 perc alatt süssük meg őket.
- Tálaláskor a levesre tegyünk egy-két habgombócot, és fogyaszthatjuk is.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!