2023-09-11
Ünnepi jolly joker: brokkolis-sajtos rétes
Hozzávalók:
- 800 g brokkoli (lehet mélyhűtött is)
- 150 g reszelt mozzarella
- fél fej vöröshagyma
- 50 g vaj
- 1 tojás
- só, bors
- 9 réteslap
- 3 ek. zsemlemorzsa
- 2-3 tk. lenmag
- olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A brokkolit forrásban lévő sós vízbe tesszük, fedő alatt 5 percet főzzük, majd leszűrjük.
2. A hagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk. A brokkolit kisebb darabokra vágjuk, és hozzáadjuk a hagymához. Folytonos kevergetés mellett pár percig pirítjuk, aztán félretesszük hűlni.
3. Egy tálban összekeverjük a tojást és a sajtot, ezután hozzáadjuk a brokkolis keveréket is, és sóval, borssal ízesítjük.
4. Három réteslapot egymásra helyezünk, a lapokat megkenjük kevés olvasztott vajjal, illetve meghintjük zsemlemorzsával. A töltelék egyharmadát ráhalmozzuk a tészta alsó harmadára, és óvatosan, szorosan feltekerjük. Ezt a műveletet megismételjük még kétszer, az így kapott három tekercset pedig sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
5. A tekercsek tetejét megkenjük olvasztott vajjal, majd kevés lenmaggal díszítjük őket.
6. A rétest 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, felszeletelve tálaljuk.
Fotó: 123rf