2023-11-05
Kilója 1500 forint, a konyhában megkerülhetetlen, mégsem termesztjük otthon
Több olyan haszonnövény is létezik, amiknek a termesztéséhez még kertre sincs szükségünk. Ilyen az egyik legnépszerűbb zöldség és fűszernövény is itthon, ami lényegében megkerülhetetlen a magyar konyhában: a fokhagyma. Az Agrárszektor mutatta be, hogyan termeszthető otthon, cserépben a közkedvelt gyógy- és fűszernövény.
A cserépben, virágládában termesztett fokhagyma fiatal, zsenge zöldje a zöldhagymához hasonlóan fogyasztható, ráadásul akár egész évre is elláthatjuk magunkat a levelekből.
A jó hír, hogy a termesztése semmilyen szaktudást nem igényel: arra kell figyelni, hogy a cserép nagyjából 15-20 cm mély legyen, míg a szélessége már lehet tetszés szerinti – az viszont elengedhetetlen, hogy a cserép alján legyen vízelvezető nyílás.
Ezt olvastad már? 7 termelői piac Budapest közelében, hogy a legfrissebb alapanyagok kerüljenek az asztalra
A legjobb, ha a fokhagymagerezdeket egymástól 5 cm távolságra dugjuk le, de az sem probléma, ha a szokásosnál sűrűbben ültetjük, hiszen a növénynek a zöldjét fogjuk leszedni. Az öntözés mértéke a napfénytől függ, de arra mindig ügyelni kell, hogy a talaj ne száradjon ki.
Fontos: bőséges napfény esetén gyakrabban kell öntöznünk, mivel a cserép földje hamarabb kiszáradhat!
Ez is érdekelhet: A mexikói mártás, ami 3 napig készül, és még a legjobb séfeket is megizzasztja
Ráadásul köztudott, hogy a fokhagyma nemcsak sokoldalú konyhai alapanyag, de valóságos gyógyszer is (már egyiptomi tekercsek és ókori görög feljegyzések is megemlékeznek gyógyító hatásáról), így tényleg megéri az otthoni termesztése, hogy mindig kéznél legyen, hiszen több mint huszonöt fajta hatóanyag (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) található meg benne.