Az egyetlen aranyszabály a tökéletes forralt borhoz Az egyetlen aranyszabály a tökéletes forralt borhoz
Fotó: Getty Images

2023-12-08

  • Drive
  • Gasztro
  • Az egyetlen aranyszabály a tökéletes forralt borhoz

Az egyetlen aranyszabály a tökéletes forralt borhoz

Érdemes biztosra menni.

A Vince osztott meg egy egészen könnyen teljesíthető tanácsot, amit ha megfogadunk, biztosan nem okoz majd csalódást senkinek az ünnepi forralt bor. Hogy idén is olyan ital kerüljön az asztalunkra, amilyet szeretnénk, egyetlen dolgot kell betartanunk:

soha ne vásároljunk előre bekevert, palackozott változatot.

Ezek között a fajták között ugyanis szinte lehetetlen jó minőségűt találni. A boltok polcain ezek általában „ízesített boralapú italként" vagy Glühwein feliratú címkével sorakoznak, a palackokban lévő bor minősége pedig óriási lutri.

Könnyen megeshet, hogy olyan szőlőfajtából, vagy olyan borvidéken készül, amit alapesetben messziről elkerülnénk, ráadásul ez sokszor a címkékből sem derül ki, hiszen gyakran eredetmegjelölés nélküli bor kerül a palackokba.

Ezt olvastad már? Ha lenyűgöznéd a családot: forralt boros torta, ami az ünnepi időszak sztárja lehet

Mindez azt jelenti, hogy a minőség is nehezen ellenőrizhető, így az üveg kibontása után kellemetlen meglepetés is érhet minket.

Minden szempontból jobban járunk tehát, ha a forralt bort inkább az általunk biztos kézzel kiválasztott fajtából készítjük el: a végeredmény összehasonlíthatatlanul finomabb lesz, pláne ha a Vince által ajánlott recept szerint járunk el.

Shutterstock

Forralt bor

Alapja általában vörösbor, de sokan készítik fehérből is – a kikötés annyi, hogy minőségi, de ne túl drága alapanyagból dolgozzunk.

Pár tanács: Borok és ételek párosítása: 6 alapszabály, amit minden borínyencnek érdemes tudni

Egy üveg borhoz 8 darab szegfűszeget, 2 darab csillagánizst és 2 fahéjrudat készítsünk elő. Karikázzunk fel egy narancsot és a fűszerekkel együtt tegyük egy lábasba. Ezekre öntsük rá a bort, és alacsony lángon, lefedve főzzük. Mivel nem szeretnénk, hogy elpárologjon belőle az alkohol, ezért ha látjuk, hogy mindjárt felforr, vegyük le a tűzhelyről.

Végül ízlés szerint édesítsük cukorral, szűrjük át egy másik edénybe, és fogyasszuk bögréből.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!