Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat
Fotó: Shutterstock

2023-12-04

Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

Legyünk édesszájúak vagy preferáljuk a sós rágcsákat, egy jó forró csokinak kevesen tudunk ellenállni a téli hidegben. Arra viszont nem biztos, hogy gondoltunk már, hogy milyen recept alapján készítik el a világ országaiban a klasszikus italt. Ha idén szívesen alkotnánk valamilyen különleges forró csokit magunknak, vagy barátaink, családunk számára, akkor mutatjuk, melyik országokba érdemes „elutazni” egy kis inspirációért!

Mexikó

Mexikó két szempontból is jó választás, ha forró csokiról beszélünk: egyrészt az antropológusok szerint az ősi majáktól származik az eredeti forró csokoládé receptje. A maja civilizációban kiemelten fontos, szent szerepe volt a kakaónak, így nem csoda, hogy ital formájában is fogyasztották. Ekkor viszont a Coldist szerint még a sörhöz hasonlóan főzték és hidegen szolgálták fel.

Mexikó lakosai azonban idővel egy picit megváltoztatták a receptet: a modern mexikói forró csokihoz tejet, cukrot, fahéjat és chiliport is használnak az országban, aminek köszönhetően egy élénkítően csípős beütést nyer az ital.

Ghána

Ha nem bánjuk, hogy az édes italunkba egy kis alkohol is kerül, akkor imádni fogjuk a nyugati-afrikai verziót, melynek eredete Ghána országához vezethető vissza. A nyugat-afrikai forró csokit általában étcsokoládéból, tejből, vaníliából, mézből és fahéjból készítik, melyet a felnőttek gyakran rummal spékelnek meg.

A fahéj és a rum „csípőssége” szuper összhangot teremt a vanília, a tej és a csokoládé krémességével, Ghána ráadásul elég sok kakaót exportál, így Európában is szert tehetünk az eredetvédett termékekre.

Mumbai, India 

Az indiai konyhát a szabados fűszerhasználat és a földes ízek jellemzik, nincsen ez másképpen a forró csokik esetében sem.

A mumbaii verzióban az ital alapját a fehér csoki teszi ki, amit gyömbérrel, fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel és borssal ízesítenek.

Az eredmény egy szokatlanul színes ízvilág, ami biztosan eltér attól, amihez hozzá vagyunk szokva.

Van valamilyen összefüggés a klíma és a csípős ízek között: Miért rajonganak annyira a csípős ételekért a meleg éghajlatokon?

Kolumbia

A kolumbiai forró csokit (santafereño) annak ajánljuk, akit egyáltalán nem zavarnak a furcsa ötletek.

Az országban ugyanis az italhoz (kolumbiai) keserű csokoládét, fahéjat, szegfűszeget, mézet és… sajtot adnak.

A legjobban olyan sajtokkal járunk, amelyek lágyak, puhák – így például bátran reszeljünk az éppen forró csokikeverékbe egy kis mozzarellát, de egy enyhén sós kecskesajttal is próbálkozhatunk.

Ha Amerika egy másik receptjét próbálnánk ki: Így válasszunk sajtot a legfinomabb mac and cheese-hez

Panama

A panamai forró csoki hasonlít talán a legkevésbé a klasszikus verzióhoz, ugyanis az itteni ital egyáltalán nem mondható édesnek.

A tradicionális receptben egyáltalán nincs cukor vagy tej, helyette kakaót, cayenne borsot, néha chilit és egy kis banánt használnak. Bár a banán képes egy kis édességet kölcsönözni az italnak, az leginkább az állagban segít: a kuna indiánok itala inkább kesernyésebbnek, mint édesnek mondható.

Ha szaloncukorban gondolkoznánk, inspirálódjunk a hazai verseny résztvevői által: 3 szaloncukor recept, hogy mindenki megtalálja a kedvencét a karácsonyfán

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!