2024-01-15
5 tradicionális rovarétel, ami Európában még kiverné a biztosítékot
Az elmúlt években a kulináris világban egyre többen kutakodnak alternatív fehérjeforrások után, amik között ott vannak a rovarok is. Mutatunk öt furcsa rovaros ételt, amit már régóta fogyasztanak azok, akik olyan területek élnek, ahol a konyhában sem zárkóznak el a soklábúaktól.
A halászat mellett a szárazföldi húskitermelés az egyik leginkább környezetszennyező iparág: a marhatenyésztéshez például rengeteg területre van szükség, melyet gyakran az erdők kivágásával teremtenek meg.
Az egyik legnagyobb exportterületnek az Amazonas térsége számít, ahol már óriási erdőterületeket vágtak ki azért, hogy lépést tudjanak tartani a kereslettel – a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF adatai szerint az iparág felelős az amazonasi erdőterületek 80 százalékának eltűnéséért.
A rovarok ugyan kevésbé néznek ki étvágygerjesztően, mint a boltok polcain árult steakek, ám Ázsiában, Afrikában és Közép-Amerikában már nagyon régóta hasznosítják őket ételként.
Az utóbbi időben ráadásul a fine dining szférában is egyre többen nyitottak az ötlet felé, de egyes hírességek – például Angelina Jolie vagy Robert Downey Jr. – is szívesen fogyasztanak belőlük készült ételeket.
Mutatunk pár országot, ahol nem számít furcsaságnak a rovarevés!
Mexikóban rendkívül nagy népszerűségnek örvend az a fogás, melyet egy bizonyos hangya (Liometopum apiculatum) lárvájából készítenek el. Az escamoleshoz használt lárvákra gyakran a sivatag kaviárjaként hivatkoznak, és általában vajjal, hagymával és chilivel tálalják. A Taste Atlas magyarázata szerint a fogás még az aztékok idejére vezethető vissza; mára jellemzően tacókban, omlettekben, vagy a tradicionális módon, tortillák és guacamole társaságában fogyasztják.
Ez is érdekelhet: Régen szégyenkeztek miatta, ma a konyhaművészet nélkülözhetetlen fűszere
A beondegi néven ismert street foodot a selyemhernyók bábjaiból készítik, és Dél-Koreában az utcáktól kezdve az éttermeken át találkozhatunk a fogással. Az apró rovarokat általában vízben főzik, illetve párolják, majd ezt követően jól megfűszerezve tálalják. Míg az utcán önmagukban szokták kínálni, addig az éttermekben gyakorta köretként jelenik meg.
A kambodzsai különlegességhez szükségünk van egy jó adag bátorságra, ugyanis az „a-ping” névre hallgató fogáshoz tarantulákat használnak. A fogyasztás előtt persze kiveszik támadóeszközüket, ezt követően pedig felfőzik, megfűszerezik majd jó sok olajban kisütik. Az ételt egyébként Gordon Ramsay sztárséf is kipróbálta, szerinte eleinte a csirkéhez hasonlító íze van, de a végén keserűvé válik. Mások inkább a rák húsához hasonlítják.
És ezt olvastad már? 4 bizarr vietnámi étel, ami a legbátrabb gasztrokalandorokat is próbára teszi
Thaiföld piacai tele vannak tücsköket kínáló árusokkal: néhol nyersen, néhol sütve, de általában olajban kisütve szokták fogyasztani. Utóbbi jing leed néven ismert, mely ételhez thai fűszereket, borsot, és egy szójaszószhoz hasonlító édeskés mártást használnak. A legtöbben az ízét mogyorósnak, földesnek, enyhén füstösnek, tehát umami jellegűnek írják le.
Az ausztrál őslakosok által fogyasztott witchetty grub nevű ételt egyes molylepkék lárváiból készítik el, de főleg az endoxyla leucomochla nevű rovart használják. A Fine Dining Lovers szerint a hernyónak kinéző lárváknak sütés előtt meglepően hasonlít az íze a mandulára, sütés után pedig a külsején pedig egy mogyorós aromájú csirkére hajaz – ráadásul még egy ropogós bőrréteg is keletkezik rajta.