Tökéletes nyári grillezés: 2 recept és 8 tipp a sütéshez Tökéletes nyári grillezés: 2 recept és 8 tipp a sütéshez
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-07-18

  • Drive
  • Gasztro
  • Tökéletes nyári grillezés: 2 recept és 8 tipp a sütéshez

Tökéletes nyári grillezés: 2 recept és 8 tipp a sütéshez

Már mutattunk szuper hordozható grillsütőket ebben a szezonban, most jöjjenek a pácolás és a sütés rejtelmei, hogy te legyél a kerti parti legprofibb szakácsa, akinél sorban állnak a családtagok és a barátok a repetáért! Ha nincs időd grillezés előtt pácolni, akkor a cikkben találsz gyorspáchoz is receptet, de a ráérős hússütéshez is adunk tippet.

1. Csak frissen!

Ha lehet, előre pácold be a húsokat (lejjebb találsz két receptet is), de a halat és a zöldségeket hagyd natúran és egészben. Gondoskodj arról, hogy a grillsütés előkészületei alatt ne romoljon meg a friss hús, hal! Szerezz be egy hűtőtáskát, amiben addig tárolhatod az alapanyagokat, amíg sorra nem kerülnek a grillrácson! Persze könnyű dolgod van, ha a grillt a konyhádhoz közel állítottad fel, mert akkor egyenesen a hűtőből hozhatod ki a sütésre kész finomságokat. Ha viszont a szabadban sütsz, akkor figyelj a romlandókra!

2. Jöhet a pác

A pác mindig olajos alapú legyen: az olajban (az olívaolaj a legjobb) keverjük el a fűszereket, mustárt, krémeket, a citromlevet vagy ecetet. A húsokat hagyjuk érni legalább 3-4 órát, de a legjobb, ha egész éjjel pácolódnak, viszont a halakat és a zöldséget elég sütés előtt bepácolni.

Fotó: Shutterstock

3. Mi legyen a pácban?

Húspácban nagyon jó a balzsamecet, a mustár, a paradicsompüré, a halakhoz használjunk mindig olajat, citromot és zöldfűszereket. A húspácba ne tegyünk sót, csak a sütés előtt sózzuk meg a szeleteket, különben nagyon száraz lesz a steakünk.

4. Egy alappác, ami minden húshoz jó

A recepthez nem kell más, mint mustár, olaj, balzsamecet, szeletelt hagyma vagy egész fokhagymagerezdek, sok őrölt bors, ízlés szerint őrölt chili és az, hogy a sütés előtt jól megsózzuk a húst.

5. Gyorspác-recept

Ha spontán buli, vendégség verődött össze, akkor ez a gyorspác lesz a barátod, ami leginkább csirkéhez illik: keverj össze egy mély tálban sötét szójaszószt, mustárt, rizsecetet, őrölt borsot, szárított fokhagymát. Vágd fel nagyobb csíkokra a csirkemellett, forgasd meg jól a pácban, majd szúrd fel a csíkokat grillnyársra. Nagyon gyorsan megsül – mire keversz egy könnyű, nyári salátát, már el is készül!

6. Mit süssünk húson kívül?

Zöldségeket és gyümölcsöket is bátran tegyünk fel a rácsra! Nagyon jól grillezhető a gomba, a kukorica (maradék főtt kukoricát is használhatunk), a cukkini, a padlizsán, félbevágott paradicsom, főtt krumpli és a lila- vagy vöröshagyma is. Ha szeretnénk desszertet, akkor süssünk ananászszeleteket, félbe vágott barackot vagy banánt – ezek mind isteniek vaníliafagylalttal.

7. Ha végképp semmi időd...

Ha szinte semmi nincs otthon, ami jó lehet a grillpáchoz, akkor vegyél virslit, irdald be és süsd meg kb 5 perc alatt, és még egy szuper jolly joker grillezéshez a baconszelet vagy a császárhús – mindegyik gyorsan megsül és szendvicsbe, salátára is remek.

8. Ne döfködd!

Ha megfelelő vastagságúra szeletelted fel a húsokat, a csirkecombokat pedig kicsontoztad, akkor elég egyszer megfordítani sütés közben. Minél többször szúrod meg a húst, annál több lé folyik ki belőle és kiszárad, ezért csipesszel fogd és fordítsd a szeleteket.

9. Ugyanakkorák?

Próbáld a húsokat ugyanolyan vastagságúra felvágni, a legideálisabb az egy-másfél centis vastagság. Ha hasonló méretű a húsod, akkor egyszerre fognak megsülni a grillrácson.

10. Mikor sült át?

Amikor a hús vastagabb része is ruganyos, amikor megnyomod, akkor elkészült. Ha a hússzeletnek van vékonyabb és vastagabb része, akkor lapáttal vagy súllyal nyomd le ott, ahol vastag, hogy jól átsüljön.