2023-12-22
3 villámgyors karácsonyi desszert, amit aznap is elkészíthetünk
Nyakunkon a karácsony, ilyenkor pedig sokan órákat töltenek a konyhában azért, hogy időre meglegyen az ünnepi vacsora. A sütemények elkészítése gyakran több órát, napot is igénybe vehet, de erre nincs feltétlenül ideje mindenkinek: mutatunk pár egyszerű desszertet, amit akár pár órával az étkezés előtt is elkészíthetünk.
Hozzávalók (egy 15 x 25 centiméteres tepsihez)
Az almás alaphoz
- 4 db alma
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 60 g vaj
- 50 g barna cukor
- 1 ek finomliszt
A tésztához:
- 100 g fahéjas zabkeksz
- 90 g zabpehely
- 100 g finomliszt
- 80 g aprított dió
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt gyömbér
- 190 g hideg vaj
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
Fotó: Shutterstock
- Hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra az almát, majd egy tálban keverjük össze a cukorral, a fűszerekkel és a liszttel. Rakjuk a sütőtál aljára és morzsoljuk rá a vajat.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze, majd morzsoljuk rá az almaréteg tetejére.
- Ez után csak rakjuk be a tálat a sütőbe, a desszert nagyjából 30-35 perc alatt elkészül.
(recept: Street Kitchen)
Erről a trükkről hallottál már? Ezzel a nevetségesen egyszerű trükkel napokig puha marad a karácsonyi süteményed
Hozzávalók:
A kompóthoz:
- 400 g fagyasztott meggy
- 200 ml vörösbor
- 10 g pektin
- 100 g kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 0,5 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt gyömbér
A syllabubhoz:
- 250 ml pezsgő
- 100 g kristálycukor
- 1 db citrom leve
- 500 ml tejszín
A ropogós réteghez:
- 1 csomag fahéjas zabkeksz (215 g)
A forró csoki sem bonyolult: Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat
Így készítsük el:
- A meggykompóttal érdemes kezdenünk. Ehhez egy lábasban melegítsük fel a bort és a gyümölcsöt, egy kis tálkában pedig keverjük simára a pektint és a cukrot. Amint felforrt a gyümölcs, adjuk hozzá a fűszereket és a pektines cukrot, keverjük el, majd sűrűsödésig főzzük (4-5 perc). Ha összeállt, hagyjuk kihűlni.
- A krémhez alacsony hőfokon melegítsük össze a pezsgőt, a citrom levét és a cukrot, amíg a cukor el nem olvad. Tegyük félre, hogy ki tudjon hűlni. Eközben verjük fel a tejszínt, és anélkül, hogy abbahagynánk, apránként adjuk hozzá a kihűlt pezsgőt.
- A tálaláshoz egy-egy pohárra lesz szükségünk. A pohár aljára tegyük a meggyet, szórjuk rá a durvára morzsolt kekszet, majd kanalazzuk rá a pezsgőhabot. Ezt követően rakjuk a hűtőbe legalább egy fél órára, és a vacsora végén kiszedhetjük onnan.
(recept: Street Kitchen)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g puha vaj
- 300 g liszt
- 170 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db narancs
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- 1 ek instant kávé
- 2 ek kandírozott narancshéj
A krémhez:
- 200 g mascarpone
- 2 ek porcukor
Ha mellé valami finomat is kortyolgatnánk: Az egyetlen aranyszabály a tökéletes forralt borhoz
Így készítsük el:
- A mini kuglófhoz keverjük habosra a puha vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojásokat egyesével adjuk hozzá. A lisztet, a sót, a sütőport és a kávét egy tálkában keverjük össze, majd három adagban keverjük hozzá a tojásos masszához.
- Amikor már szépen összeállt a tészta, reszeljük bele az egyik narancs héját, és facsarjuk bele mindkettő levét, illetve adjuk hozzá a kandírozott narancshéjat is.
- A szilikonformákba kanalazzuk bele a tésztát úgy, hogy csak a forma kétharmadát töltsük fel. 180 fokos sütőben mindössze 20-22 perc alatt elkészül. Hagyjuk őket kihűlni.
- Eközben a mascarponét a cukorral együtt habosítsuk ki, töltsük a keveréket egy habzsákba, majd a kihűlt kuglófok közepébe nyomhatjuk a krémet.
(recept: Street Kitchen)