2023-11-26
Így válasszunk sajtot a legfinomabb mac and cheese-hez
A sajtos tésztának külön hagyománya van az angolszász országokban, így például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Az egyszerű recept jó választás olyankor, amikor nincs túl sok kedvünk és időnk a vacsora elkészítéséhez, az viszont nem mindegy, hogy milyen sajttal készítjük el.
A mac ’n’ cheese története egyébként egészen a 14. századig vezethető vissza, ezen belül is Olaszország és az Egyesült Királyság területére. Ebben az időben a parmezánból készült verzióját már megemlítették egy olasz szakácskönyvben, a Liber de Coquinában, illetve a brit Forme of Curyben, ahol olvasztott vajjal készítették.
A recept modern változata először Elizabeth Raffald 1796-os szakácskönyvében szerepelt, ahol a tésztát besamel és cheddar sajt társaságában helyezték a sütőbe. Az Egyesült Államokba Thomas Jefferson idejében terjedt el a mac ’n’ cheese, minden bizonnyal James Hermings, a francia konyhában jártas szakács jóvoltából.
- olyan sajtot válasszunk, ami könnyen olvad. Ilyen például a cheddar, a gruyére, mozzarella, a gouda, a brie, a fontina és természetesen a parmezán is.
- Ne előre reszelt sajtot rakjunk a kosárba. A reszelt formában kapható sajtok jóval nehezebben olvadnak fel és kevésbé ízletesek is, mint a tömbben kapható társaik.
- Ezen felül bátran válasszunk többféle sajtot, ugyanis különböző ízvilágok kombinálásával egy komplexebb hatást érhetünk el.
Ha már sajtok: Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára
A cheddar sajttal a legtöbb típus jól kombinálható. Gruyérevel egy enyhén mogyorós ízt kölcsönözhetünk a tésztának, füstölt goudával mélységet adhatunk a fogásnak, a krémes sajtokkal – például a brievel – pedig igazán selymessé varázsolhatjuk azt. Persze bátran megfűszerezhetjük az ételt, ami a fokhagymával, a virslivel és a baconnel is jó barátságot ápol.
Ezeket a sajtokat inkább önmagukban kóstoljuk meg: 2023-ban is megválasztották a világ legjobb sajtját
A Premio Foods receptjét a következőképpen készíthetjük el.
- 3 ek vaj
- szarvacska tészta
- 3 ek liszt
- 550 ml tej
- választott sajtok
- virsli
- só, bors, fokhagymapor (ízlés szerint)
- Egy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet és folyamatos kevergetés mellett addig dolgozzunk rajta, amíg összeáll.
- Ezt követően lassan, apránként és folyamatos habverés/keverés mellett adjuk hozzá a felmelegített tejet. Addig dolgozzunk rajta, amíg a keverék állaga sima nem lesz.
- Ez után lejjebb is tekerhetjük a tűzhelyet, majd szintén folyamatos kevergetés mellett elkezdhetjük hozzáadni a fűszereket és a fokhagymát, a legvégén pedig a reszelt sajtokat.
- Miután ezzel végeztünk, tegyük az egészet egy sütőálló tepsibe, és ekkor hozzátehetjük a karikára vágott virsliket is. Ízlés szerint a tetejére rakhatunk még sajtot, illetve belekeverhetünk némi zöldfűszert is.
- Végül 200-220 fokon addig süssük a sütőben, amíg a mac ’n’ cheese buborékos, aranybarna nem lesz.