Így válasszunk sajtot a legfinomabb mac and cheese-hez Így válasszunk sajtot a legfinomabb mac and cheese-hez
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-11-26

  • Drive
  • Gasztro
  • Így válasszunk sajtot a legfinomabb mac and cheese-hez

Így válasszunk sajtot a legfinomabb mac and cheese-hez

A sajtos tésztának külön hagyománya van az angolszász országokban, így például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Az egyszerű recept jó választás olyankor, amikor nincs túl sok kedvünk és időnk a vacsora elkészítéséhez, az viszont nem mindegy, hogy milyen sajttal készítjük el.

A mac ’n’ cheese története egyébként egészen a 14. századig vezethető vissza, ezen belül is Olaszország és az Egyesült Királyság területére. Ebben az időben a parmezánból készült verzióját már megemlítették egy olasz szakácskönyvben, a Liber de Coquinában, illetve a brit Forme of Curyben, ahol olvasztott vajjal készítették.

A recept modern változata először Elizabeth Raffald 1796-os szakácskönyvében szerepelt, ahol a tésztát besamel és cheddar sajt társaságában helyezték a sütőbe. Az Egyesült Államokba Thomas Jefferson idejében terjedt el a mac ’n’ cheese, minden bizonnyal James Hermings, a francia konyhában jártas szakács jóvoltából.

Milyen sajttal készítsük el?
Ahhoz, hogy véletlenül ne egy zsíros, száraz, vagy éppen „semmilyen” ízű fogást tálaljunk, fontos, hogy jól válasszuk ki a felhasználni kívánt sajttípust. Persze a klasszikus receptekhez is használt cheddar sajttal sohasem tévedhetünk, de különböző sajtok kombinálásával egy sokkal izgalmasabb élményben lehet részünk.
A vásárlás során a thekitchn ajánlása szerint ügyeljünk arra, hogy:
  • olyan sajtot válasszunk, ami könnyen olvad. Ilyen például a cheddar, a gruyére, mozzarella, a gouda, a brie, a fontina és természetesen a parmezán is.
  • Ne előre reszelt sajtot rakjunk a kosárba. A reszelt formában kapható sajtok jóval nehezebben olvadnak fel és kevésbé ízletesek is, mint a tömbben kapható társaik.
  • Ezen felül bátran válasszunk többféle sajtot, ugyanis különböző ízvilágok kombinálásával egy komplexebb hatást érhetünk el.

Ha már sajtok: Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára

A cheddar sajttal a legtöbb típus jól kombinálható. Gruyérevel egy enyhén mogyorós ízt kölcsönözhetünk a tésztának, füstölt goudával mélységet adhatunk a fogásnak, a krémes sajtokkal – például a brievel – pedig igazán selymessé varázsolhatjuk azt. Persze bátran megfűszerezhetjük az ételt, ami a fokhagymával, a virslivel és a baconnel is jó barátságot ápol.

Ezeket a sajtokat inkább önmagukban kóstoljuk meg: 2023-ban is megválasztották a világ legjobb sajtját

A Premio Foods receptjét a következőképpen készíthetjük el.

Hozzávalók
  • 3 ek vaj
  • szarvacska tészta
  • 3 ek liszt
  • 550 ml tej
  • választott sajtok
  • virsli
  • só, bors, fokhagymapor (ízlés szerint)
Az elkészítés: 
  • Egy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet és folyamatos kevergetés mellett addig dolgozzunk rajta, amíg összeáll.
  • Ezt követően lassan, apránként és folyamatos habverés/keverés mellett adjuk hozzá a felmelegített tejet. Addig dolgozzunk rajta, amíg a keverék állaga sima nem lesz.
  • Ez után lejjebb is tekerhetjük a tűzhelyet, majd szintén folyamatos kevergetés mellett elkezdhetjük hozzáadni a fűszereket és a fokhagymát, a legvégén pedig a reszelt sajtokat.
  • Miután ezzel végeztünk, tegyük az egészet egy sütőálló tepsibe, és ekkor hozzátehetjük a karikára vágott virsliket is. Ízlés szerint a tetejére rakhatunk még sajtot, illetve belekeverhetünk némi zöldfűszert is.
  • Végül 200-220 fokon addig süssük a sütőben, amíg a mac ’n’ cheese buborékos, aranybarna nem lesz.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!