A roppanós, pehelysúlyú indiai lepénykenyér, amit villámgyorsan elkészíthetsz A roppanós, pehelysúlyú indiai lepénykenyér, amit villámgyorsan elkészíthetsz
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-04-23

  • Drive
  • Gasztro
  • A roppanós, pehelysúlyú indiai lepénykenyér, amit villámgyorsan elkészíthetsz

A roppanós, pehelysúlyú indiai lepénykenyér, amit villámgyorsan elkészíthetsz

Az india konyha a világ egyik legkedveltebbjének számít, ennek pedig egyik alapeleme a charpati néven ismert ropogós lepénykenyér. Elkészítéséhez semmilyen extra hozzávalóra sincs szükségünk, ráadásul nagyon hamar az asztalra is kerülhet.

A lepényszerű kenyerek köretként való alkalmazása egész Indiában nagy múltra tekint vissza. Már a szanszkrit szövegekben is találhatunk említéseket, a „carpatī” például annyit jelent, mint „vékony sütemény”.

És a szauna-tojásról hallották már? A különleges koreai étel, amit régen a fürdővízben készítettek el

A lepénykenyereknek egyébként többféle verziója is létezik; ilyen például a levegős naan, a palacsintaszerű dosa, a zöldséges thapla, az olajmentes roti és persze a ropogós chapati.

Bár természetesen a receptek mindenhol eltérnek egy kicsit, a chapati alapja világszerte ugyanaz: a lisztből, sóból és vízből készült tésztát laposra nyújtják, majd addig sütik olajban, amíg a széle ropogóssá válik. Általában zöldségek, curryk vagy paneer sajt mellé tálalják, de népszerű fogásnak számít a paratha is, ami egy töltött változat – írja a hamuesgyemant.hu a BBC Good Food cikke alapján.

Olaszországban is kialakult egy változat: Verhetetlen az olaszok lepénykenyere – így készítheted el könnyedén otthon!

Hozzávalók:
  • 140 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 140 gramm fehér liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 180 ml forró víz
Így készítsük el:
  • Egy nagyobb edényben keverjük össze a kétféle lisztet és a sót. Fakanállal keverjük bele az olívaolajat és annyi vizet, hogy lágy, rugalmas, de nem ragadós tésztát kapjunk.
  • Enyhén lisztezett felületen
  • Szórjunk egy kevés lisztet egy vágódeszkára vagy a konyhapultra, és gyúrjuk simára a tésztát (körülbelül 5-10 perc). Osszuk a masszát tízfelé, és minden egyes darabot sodorjunk golyóvá. Hagyjuk őket pihenni néhány percig.
  • Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, majd kenjük ki egy kevés olajjal. Ragadjunk sodrófát, és szintén lisztezett felületen lapítsuk leheletvékonyra a golyókat.
  • Amikor már jó forró a serpenyőben lévő olaj, tegyünk bele egy chapatit. Egy darab ropogósra sütéséhez nagyjából kétszer 30 másodpercre lesz szükségünk. Amint megbarnul az alja, fordítsuk meg és szintén 30 másodpercig hagyjuk sülni. Ezt követően már tálalhatjuk is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!