Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot
Fotó: Fotó: Shutterstock

2023-10-30

  • Drive
  • Gasztro
  • Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot

Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot

Egy amerikai cég innovatív fejlesztése jelentheti a megoldást a kávétermesztés miatti erdőirtások problémájára. A seattle-i vállalat alternatív kávéja a befektetőket már meggyőzte, ám az igazi kérdés az, vajon a fogyasztóknak is tetszeni fog-e a kávébab nélküli kávé.

Az utóbbi időben az élelmiszeriparban folyamatosan zajlik a hétköznapi fogyasztási cikkek a fenntarthatóság jegyében való újraalkotása. A zero waste éttermek is egyre több helyen ütik fel fejüket, de a fogyasztói igényekre reagálva már a szállodákban is egyre inkább törekednek arra, hogy az éttermekben helyi, fenntartható forrásokból készült fogásokat tálaljanak a vendégek számára.

A seattle-i székhelyű Atomo Coffee olyan ötlettel állt elő, mint még senki: a hatalmas ökológiai lábnyomot maga mögött hagyó kávétermesztés helyett egy környezetkímélő alternatívát hozott létre a világ egyik legnépszerűbb italára.

Az innovációt a méltán híres vegán húspótló termékeket gyártó Beyond Meat befektetői is támogatják, a cég markát pedig mostanra mintegy 51,6 millió dollárnyi (nagyjából 19,8 milliárd forintnyi) befektetési összeg ütötte meg.

Ez is érdekelhet: A szakértők szerint ez az 5 legjobb kávézó a kávé fővárosában

Az Atomo Coffee elsődleges célja az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely kiválthatja a nagy mennyiségű erdőirtással járó kávébabtermesztést.

Andy Kleitsch, a startup alapítója és ügyvezetője az októberi New York Kávéfesztiválon úgy nyilatkozott, hogy a „kávétermesztés naponta tíz Central Park (azaz körülbelül 30 Városliget – a szerk.) méretű erdő kivágásával jár”.

Ezen felül a klímaváltozás a kávétermesztést is befolyásolja: mivel a termőföldek folyamatosan melegszenek, az exportáló országokban az ültetvényeket egyre magasabb hegyoldalakra kell ültetni azért, hogy ugyanolyan minőségű arabica kávéval tudják ellátni a világpiacot, mint eddig – tájékoztat a kávétermesztés nehézségeiről az Agrárszektor.

Míg a vietnámi kávéhoz használt robusta kávé alacsonyan is megterem és az időjárásra sem annyira érzékeny, addig az arabica egy igényesebb növénynek számít. A fent említett folyamat pedig rengeteg erdőirtással jár.

Fotó: Shutterstock

Milyen az a babnélküli kávé?

A babnélküli kávé próbaüzemi prototípusából (proof-of-concept) azt látható, hogy a termék karbonlábnyoma 93 százalékkal kisebb, mint a hagyományos kávéé, és az előállítása is jóval kevesebb vizet – pontosabban 94 százalékkal kevesebbet – igényel, mint a megszokott ital esetében.

Az ötlet úgy tűnik, nemcsak a befektetőket nyerte meg, hanem a Time Magazint is, akik tavaly az év kétszáz legjobb innovációja közé sorolták az Atomo Coffee fejlesztését.

Az Euronews beszámolója szerint a babmentes kávé előállításához tápanyagokban rendkívül gazdag superfood hozzávalókkal, illetve olyan „újrahasznosított” feldolgozóipari melléktermékek felhasználásával készült, mint például a datolyapálma magja.

Azért, hogy a kávé kávé maradjon, a datolyamagokat szőlőkivonatba, cikóriába és más aromákba áztatják, majd a teából származó koffeinnel dúsítják.

Hogy néz ki a jövő?

Mint sok innováció, egyelőre a babmentes kávé sem számít olcsónak, így arra még várnunk kell, hogy felkerüljön a boltok polcaira. Viszonyításképpen míg az amerikai boltok polcaira 450 grammos csomagban kerülő kávé nagykereskedelmi ára átlagosan 10-14 dollár (nagyjából 3700 - 5170 forint) közé tehető, addig az Atomo Coffee babnélküli kávéjához ugyanekkora kiszerelésben 20,99 dollárért (nagyjából 7700 forintért) tudnak hozzájutni az emberek. Emiatt egyébként az Atomo elsőkörben nem is a boltokat célozza meg, hanem inkább az ötletre nyitott kávéházakat.

Mindenesetre ez még mindig olcsóbb, mint a világ legkülönlegesebb kávéja: Egy csésze húszezer forint, de sok kávéfogyasztó lehet, hogy meg se kóstolná

A fogyasztók reakcióiról egyébként egy videó is készült:

„A kávépiac nagyjai mind tudják, hogy a következő 20-30 évben problémát fog jelenteni számukra a kávéhiány, ezért igyekeznek inkább megelőzni az egészet”

– mondta Kleitsch.

Az Atomo elmondása szerint egyébként már tárgyal a világ legfőbb kávéipari cégeivel arról, hogy hogyan tudnák ellátni őket az alternatív termékkel.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!