2023-10-30
Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot
Egy amerikai cég innovatív fejlesztése jelentheti a megoldást a kávétermesztés miatti erdőirtások problémájára. A seattle-i vállalat alternatív kávéja a befektetőket már meggyőzte, ám az igazi kérdés az, vajon a fogyasztóknak is tetszeni fog-e a kávébab nélküli kávé.
Az utóbbi időben az élelmiszeriparban folyamatosan zajlik a hétköznapi fogyasztási cikkek a fenntarthatóság jegyében való újraalkotása. A zero waste éttermek is egyre több helyen ütik fel fejüket, de a fogyasztói igényekre reagálva már a szállodákban is egyre inkább törekednek arra, hogy az éttermekben helyi, fenntartható forrásokból készült fogásokat tálaljanak a vendégek számára.
A seattle-i székhelyű Atomo Coffee olyan ötlettel állt elő, mint még senki: a hatalmas ökológiai lábnyomot maga mögött hagyó kávétermesztés helyett egy környezetkímélő alternatívát hozott létre a világ egyik legnépszerűbb italára.
Az innovációt a méltán híres vegán húspótló termékeket gyártó Beyond Meat befektetői is támogatják, a cég markát pedig mostanra mintegy 51,6 millió dollárnyi (nagyjából 19,8 milliárd forintnyi) befektetési összeg ütötte meg.
Ez is érdekelhet: A szakértők szerint ez az 5 legjobb kávézó a kávé fővárosában
Az Atomo Coffee elsődleges célja az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely kiválthatja a nagy mennyiségű erdőirtással járó kávébabtermesztést.
Andy Kleitsch, a startup alapítója és ügyvezetője az októberi New York Kávéfesztiválon úgy nyilatkozott, hogy a „kávétermesztés naponta tíz Central Park (azaz körülbelül 30 Városliget – a szerk.) méretű erdő kivágásával jár”.
Ezen felül a klímaváltozás a kávétermesztést is befolyásolja: mivel a termőföldek folyamatosan melegszenek, az exportáló országokban az ültetvényeket egyre magasabb hegyoldalakra kell ültetni azért, hogy ugyanolyan minőségű arabica kávéval tudják ellátni a világpiacot, mint eddig – tájékoztat a kávétermesztés nehézségeiről az Agrárszektor.
Míg a vietnámi kávéhoz használt robusta kávé alacsonyan is megterem és az időjárásra sem annyira érzékeny, addig az arabica egy igényesebb növénynek számít. A fent említett folyamat pedig rengeteg erdőirtással jár.
Fotó: Shutterstock
A babnélküli kávé próbaüzemi prototípusából (proof-of-concept) azt látható, hogy a termék karbonlábnyoma 93 százalékkal kisebb, mint a hagyományos kávéé, és az előállítása is jóval kevesebb vizet – pontosabban 94 százalékkal kevesebbet – igényel, mint a megszokott ital esetében.
Az ötlet úgy tűnik, nemcsak a befektetőket nyerte meg, hanem a Time Magazint is, akik tavaly az év kétszáz legjobb innovációja közé sorolták az Atomo Coffee fejlesztését.
Az Euronews beszámolója szerint a babmentes kávé előállításához tápanyagokban rendkívül gazdag superfood hozzávalókkal, illetve olyan „újrahasznosított” feldolgozóipari melléktermékek felhasználásával készült, mint például a datolyapálma magja.
Azért, hogy a kávé kávé maradjon, a datolyamagokat szőlőkivonatba, cikóriába és más aromákba áztatják, majd a teából származó koffeinnel dúsítják.
Mint sok innováció, egyelőre a babmentes kávé sem számít olcsónak, így arra még várnunk kell, hogy felkerüljön a boltok polcaira. Viszonyításképpen míg az amerikai boltok polcaira 450 grammos csomagban kerülő kávé nagykereskedelmi ára átlagosan 10-14 dollár (nagyjából 3700 - 5170 forint) közé tehető, addig az Atomo Coffee babnélküli kávéjához ugyanekkora kiszerelésben 20,99 dollárért (nagyjából 7700 forintért) tudnak hozzájutni az emberek. Emiatt egyébként az Atomo elsőkörben nem is a boltokat célozza meg, hanem inkább az ötletre nyitott kávéházakat.
Mindenesetre ez még mindig olcsóbb, mint a világ legkülönlegesebb kávéja: Egy csésze húszezer forint, de sok kávéfogyasztó lehet, hogy meg se kóstolná
„A kávépiac nagyjai mind tudják, hogy a következő 20-30 évben problémát fog jelenteni számukra a kávéhiány, ezért igyekeznek inkább megelőzni az egészet”
– mondta Kleitsch.
Az Atomo elmondása szerint egyébként már tárgyal a világ legfőbb kávéipari cégeivel arról, hogy hogyan tudnák ellátni őket az alternatív termékkel.