2024-01-27
Őrizzük meg a reggeli kávézaccot, isteni desszertet készíthetünk belőle
A legtöbben a kávé lefőzése után a zaccot egyből a kukába hajítjuk, ám ennek nem kell így lennie, ugyanis a szemcsés maradék többféleképpen is hasznosítható. Bár elsőre furcsának hangozhat desszertben felhasználni, a zacc meglepően jól tud együttműködni az édességekkel is.
Azt már a cukrászdákban is tapasztalhattuk, hogy a csokoládé és a kávé mennyei párosításnak számít, ez a barátság viszont nem csak a folyékony verzióra vonatkozik. A Vince írása szerint akkor is szinte ugyanolyan édes eredményt érhetünk el, ha a lefőzött kávé helyett a már elhasznált zaccot keverjük a süteménybe.
Ha kísérleznénk valamivel: 5 koffeindús kávéalternatíva, ha valami újjal próbálkoznál
A Roasty Coffee ajánlása szerint a csokoládés desszerteken kívül bátran használhatjuk müzlihez, kekszekhez, steakekhez, pudingokhoz és banánkenyérhez is. A zacc konyhai felhasználásáról több kutatás is készült (például ez), emellett persze a szépségiparban és a kertészetben is előszeretettel hasznosítják.
Mutatunk egy receptet is, mégpedig egy kávézaccos-pekándiós tortáét:
- 415g teljes kiőrlésű liszt
- 10g só
- 10g sütőpor
- 5g szódabikarbóna
- 100g kávézacc
- 180g író
- 180ml hideg kávé
- 15g vanília
- 170g vaj
- 350g cukor
- 3 nagy tojás
És erről hallottál már? Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot
Hozzávalók a szóráshoz:
- 90g pekándió (vagy dió)
- 150g cukor
- 20g kávézacc
- 3g őrölt fahéj
Hozzávalók a mázhoz:
- 60ml hideg kávé
- 500g porcukor
- Vágjuk apróra a pekándiót, majd egy tálban keverjük össze a cukorral, a kávézaccal és a fahéjjal. Tegyük a keveréket félre egy kis időre, míg egy másik tálban belekezhetünk a máz kikeverésébe is. Ezt is hagyjuk pihenni.
- Egy harmadik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, egy negyedikben pedig a hideg kávét, az írót és a vaníliát.
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vajazzunk ki egy kuglófformát, és szórjuk meg kevés liszttel.
- Kézi mixerrel keverjük össze a vajat és a cukrot, amíg könnyű és habos nem lesz.
- Adjuk hozzá a tojásokat egyenként a vaj-cukor keverékhez, miközben lassan kevergetjük.
- Adjuk hozzá a harmadik és negyedik tál száraz és nedves hozzávalóit a vaj-cukor keverékhez a következő sorrendben, minden lépés után jól megkeverve: egyharmad száraz, fél nedves, egyharmad száraz, fél nedves, egyharmad száraz.
- Öntsük az így kapott tészta felét a kuglófformába. Szórjuk a tészta tetejére a pekándiós keveréket, majd öntsük rá a maradék tésztát.
- Süssük körülbelül egy órán át. Ellenőrizzük fogpiszkálóval – ha beleszúrjuk, és nem ragad rá a tészta, a torta elkészült.
- Hagyjuk hűlni a süteményt 10 percig a sütőrácson, majd tegyük át egy tányérra. Folyassuk rá a mázat, és várjuk meg, amíg ez megszilárdul, majd tálalhatjuk a tortát.