Nápoly híres limonádéját csak széttárt lábakkal lehet meginni Nápoly híres limonádéját csak széttárt lábakkal lehet meginni
Fotó: Fotó: Alicja Gancarz/Unsplash

2024-05-06

  • Drive
  • Gasztro
  • Nápoly híres limonádéját csak széttárt lábakkal lehet meginni

Nápoly híres limonádéját csak széttárt lábakkal lehet meginni

Ha nápolyi kirándulásunk során előrehajolt, szétterpesztett lábakkal álló embereket látunk, ne lepődjünk meg. Ők éppen a város jellegzetes limonádéját isszák, amit csak így érdemes elfogyasztani. Alábbi cikkünkből kiderül, mi áll a rejtélyes dél-olasz ital hátterében.

A nem mindennapi nápolyi limonádé eredeti neve beszédes, a cosce aperte ugyanis szó szerint azt jelenti, hogy szétnyitott lábak. Bár az italt utcai árusoktól vásárolhatjuk meg, elvitelre nincs lehetőség: a szomjas vásárlónak helyben kell elfogyasztania az italt, igaz, másképp nem is tudná.

A frissen csavart citromléből, kicsi szódavízből és egy kávéskanálnyi szódabikarbónából álló limonádé ugyanis egyből ki akar futni a poharunkból.

Ezt is jegyezd fel! 4 történelmi európai város, ami kötelező 2024-ben a gasztroturistáknak

Ennek következtében alakult ki a limonádé ivásához legalkalmasabb póz: terpeszállás közben kell előrehajolnunk. Innen ered tehát a név is.

A látványos jelenséget lényegében egyszerű kémiai reakciók idézik elő: amikor a citromsav, a szénsav és a szódabikarbóna összekeverednek, a folyadék azonnal felhabzik. Elfogyasztása pedig hasonlóan hat a gyomrunkra, mintha egy savlekötőt vennénk be. Éppen ezért isszák szokás szerint étkezések után a helyiek.

Ha olasz kiruccanást terveznénk: Olaszország 12 hónapban: ezekre a helyekre utazzunk, ha kerülnénk a tömeget

A karakteres ital elkészítése kapcsán pedig létezik még egy szabály: kizárólag Sorrento híres citromjaiból facsart léből készülhet. A gyümölcs levét itt olyan présekkel nyomják ki, amelyek képesek a friss illóolajat is kinyerni a héjból, olvasható a Foodrepublic cikkében.

Amellett pedig, hogy a közkedvelt ital alkoholmentes, cukorszirupot és édesítőszert sem tartalmaz.

Így garantáltan összehúzza majd savanyúsága a szájunkat az első néhány kortynál, ahogy azonban telik az idő, rájövünk majd, valójában mennyire természetes és frissítő ez a nápolyi különlegesség.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!