2024-05-06
Nápoly híres limonádéját csak széttárt lábakkal lehet meginni
Ha nápolyi kirándulásunk során előrehajolt, szétterpesztett lábakkal álló embereket látunk, ne lepődjünk meg. Ők éppen a város jellegzetes limonádéját isszák, amit csak így érdemes elfogyasztani. Alábbi cikkünkből kiderül, mi áll a rejtélyes dél-olasz ital hátterében.
A nem mindennapi nápolyi limonádé eredeti neve beszédes, a cosce aperte ugyanis szó szerint azt jelenti, hogy szétnyitott lábak. Bár az italt utcai árusoktól vásárolhatjuk meg, elvitelre nincs lehetőség: a szomjas vásárlónak helyben kell elfogyasztania az italt, igaz, másképp nem is tudná.
A frissen csavart citromléből, kicsi szódavízből és egy kávéskanálnyi szódabikarbónából álló limonádé ugyanis egyből ki akar futni a poharunkból.
Ezt is jegyezd fel! 4 történelmi európai város, ami kötelező 2024-ben a gasztroturistáknak
Ennek következtében alakult ki a limonádé ivásához legalkalmasabb póz: terpeszállás közben kell előrehajolnunk. Innen ered tehát a név is.
A látványos jelenséget lényegében egyszerű kémiai reakciók idézik elő: amikor a citromsav, a szénsav és a szódabikarbóna összekeverednek, a folyadék azonnal felhabzik. Elfogyasztása pedig hasonlóan hat a gyomrunkra, mintha egy savlekötőt vennénk be. Éppen ezért isszák szokás szerint étkezések után a helyiek.
Ha olasz kiruccanást terveznénk: Olaszország 12 hónapban: ezekre a helyekre utazzunk, ha kerülnénk a tömeget
A karakteres ital elkészítése kapcsán pedig létezik még egy szabály: kizárólag Sorrento híres citromjaiból facsart léből készülhet. A gyümölcs levét itt olyan présekkel nyomják ki, amelyek képesek a friss illóolajat is kinyerni a héjból, olvasható a Foodrepublic cikkében.
Amellett pedig, hogy a közkedvelt ital alkoholmentes, cukorszirupot és édesítőszert sem tartalmaz.
Így garantáltan összehúzza majd savanyúsága a szájunkat az első néhány kortynál, ahogy azonban telik az idő, rájövünk majd, valójában mennyire természetes és frissítő ez a nápolyi különlegesség.