2023-09-13
A karácsony legjava: mákos bejgli egy kis csavarral
Az alábbi mennyiségből három rúd mákos bejglit készíthetünk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g liszt
- 230 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 15 g élesztő
- 1 tojássárgája
- 130 ml hideg tej
A töltelékhez:
- 1 l tej
- 250 g cukor
- 30 g mazsola
- 30 g kandírozott gyümölcs
- 30 g dió
- fél narancs reszelt héja
- 1 csipet őrölt fahéj
- 350 g őrölt mák
A kenéshez:
1 nagyobb tojássárgája és -fehérje
Fotó: 123rf
1. A tésztához az élesztőt kevés hideg tejjel elkeverjük, a maradék tejbe pedig beleütjük a tojást és beleszórjuk a sót.
2. A lisztet, a vajat, a porcukrot és a tejes keverékeket egy nagyobb tálban alaposan összegyúrjuk. Ezután konyharuhával letakarjuk, és hideg helyen (akár hűtőben) pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
3. A töltelékhez a tejet a cukorral, a kandírozott gyümölcsökkel, a durvára vágott dióval, a narancshéjreszelékkel, valamint a fahéjjal felfőzzük, majd a mákra öntjük. Átkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
4. A három egyforma részre osztott tésztából 3-4 mm vastag, szabályos téglalapokat nyújtunk, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a máktölteléket. Hosszabbik oldaluknál óvatosan feltekerjük a lapokat, az így kapott tekercseket pedig sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé helyezzük.
5. A márványos felületet úgy érjük el, hogy a bejglirudakat először megkenjük tojássárgájával, majd ha az megszáradt, tojásfehérjével is átkenjük. Tetejüket megszurkáljuk, és kb. 30 perc alatt szép aranysárgára sütjük őket.
6. Ha kihűltek, porcukorral hintve, ferdén szeletelve tálaljuk vagy ahogy a képen: cukormázzal (10 dkg porcukorhoz egy evőkanál hideg vizet keverünk) megkenjük és megszórjuk kandírozott gyümölcsökkel.
A végeredményhez jó étvágyat kívánunk! Ha pedig úgy érzed, jobb biztosra menni, és készülni egy B-tervvel is arra az esetre, ha mégsem sikerülne tökéletesen a karácsony ikonikus süteménye, ne feledd: számtalan nehéz helyzetbe került kiváló étterem várja a rendelésedet az ünnepek előtt és alatt is, amely számukra a túlélést jelentheti ebben a nehéz időszakban.
(X)