Tömeg van, pénz nincs – a csőd szélén a mallorcai vendéglátósok
Valldemossa, Mallorca
Fotó: Kirk Fisher/Shutterstock

2025-07-23

Tömeg van, pénz nincs – a csőd szélén a mallorcai vendéglátósok

Bár Mallorcán most is tömve vannak a strandok, a sétálóutcák és a szállodák, a helyi éttermek válsághelyzetbe kerültek. A sziget vendéglátósai tömeges bezárásokra figyelmeztetnek: 2025-ben akár több száz étterem is lehúzhatja a rolót.

A riasztó előrejelzést Juanmi Ferrer, a CAEB Éttermi Szövetség elnöke osztotta meg a sajtóval, aki szerint az idei szezon a koronavírus-járvány előtti időszak óta a most legrosszabb – írja a brit Express. A portál beszámolója szerint a probléma gyökere nem a turistahiány – épp ellenkezőleg. A sziget továbbra is népszerű úti cél, a városközpontok zsúfoltak, a tengerpartokon pedig alig lehet helyet találni. A vendéglők mégis konganak az ürességtől.

Ferrer szerint ez elsősorban az úgynevezett „szendvicsturisták" miatt van: olyan költségtudatos utazókról van szó, akik inkább szupermarketekből szerzik be az ételt, és nem költenek éttermi fogyasztásra.
Image
Üres étterem Mallorcán
Fotó: Quirky Badger / Shutterstock

A turisták jönnek, de nem ülnek be az éttermekbe, helyett inkább szendvicseket esznek

 – fogalmazott Ferrer. Bár a vacsoraidőszakban még mindig van némi forgalom, állítása szerint az ebédidő már alig hoz bevételt, és a júliusi forgalom sem javult számottevően a gyenge május és június után.

A számok önmagukért beszélnek: a vendéglátóhelyek forgalma átlagosan 5–6 százalékkal esett vissza, de népszerű turisztikai célpontokban – például Port Sóllerben, Sant Elmban vagy Port d'Alcudiában – a visszaesés eléri a 40 százalékot. Palma közkedvelt tengerparti sétányán, a Paseo Marítimón is 20 százalékkal kevesebb vendég tér be, mint egy évvel ezelőtt.

Eközben az éttermek átlagos bevétele asztalonként 10–12 százalékkal csökkent.

Mindez komoly pénzügyi nyomást gyakorol az éttermekre, amelyeknek közben emelkedő működési költségekkel is szembe kell nézniük. A bérleti díjak, az élelmiszerárak, az adók, valamint az egyre magasabb bérek egyaránt rontják a profitabilitást. Sok vendéglátós úgy próbálja átvészelni a válságot, hogy a nyári főszezon közepén szabadságra küldi az alkalmazottakat.

2024-ben egyébként 370 étterem zárt be Mallorcán, és Ferrer szerint ez a szám idén jóval magasabb lehet. A vendéglátóipar szereplői attól tartanak, hogy ha nem érkezik gyors segítség vagy szemléletváltás, Mallorca gasztronómiai világa olyan sebet kaphat, ami hosszú távon is éreztetni fogja a hatását.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!