2023-12-28
Nem gondolnád, de egy hétköznapi fűszer új szintre emeli a marhapörköltet
A húsleveshez hasonlóan sokak számára a marhapörkölt is egy olyan fogás, ami akkor a legfinomabb, ha a nagymamánk készíti. Míg az „ahány ház, annyi szokás” elve itt is érvényesül, van egy olyan fűszer, amivel minden receptnek egy kicsit mélyebb, karakteresebb ízt kölcsönözhetünk. Ez pedig nem más, mint a fahéj.
Bár a fahéjat gyakran a téli italok és desszertek fűszerének tekintjük, pedig meglepően jól tud együttműködni a sós ételekkel is.
Ha már húsleves: Ehető még a leves, ha éjszakákig kint marad?
Ugyan magyar konyhában a fahéjat rendre sütemények ízesítéséhez szokták használni, a fűszer egyáltalán nem mondható édesnek. Karakteres íze valójában sokkal közelebb áll a földes, füstös ízvilághoz, ráadásul a konyhaművészetben kis mennyiségben ízfokozóként is használják.
A fahéj mindemiatt kiválóan passzol a vörös húsos fogásokhoz, így például a marhapörkölthöz is.
Ezt a tulajdonságát keleten már régóta kihasználják; gondoljunk csak az indiai, észak-afrikai vagy a perzsa gasztronómiára. Indiában a curryktől kezdve a garam masaláig, előszeretettel párosítják a húsos ételekkel, de Tunéziában és Algériában is szerves részét képezi a marhahúsos ételeknek, leveseknek – mutatja be a fahéj változatos használatát a Vince.
Egy másik jó tanácsunk is van a pörköltek kedvelőinek: A tökéletes pörkölt titka? Felejtsük el a vizet!
Fotó: Azmaan Baluch / Unsplash
Ugyanakkor a fahéjat általában sosem önmagában, hanem más fűszerekkel vegyítve szokták használni. Az alapszabály szerint minél több fűszerrel párosítjuk, annál intenzívebb, mélyebb ízt adhatunk a fogásoknak. Ez azért működik, mert okosan keverve a különböző fűszerek képesek felerősíteni egymás jellegzetes ízeit – így van ez például a kínai ötfűszerrel is, amiben a fahéjon kívül csillagánizs, szecsuáni bors, szegfűszeg és édeskömény található.
Ám a következő marhapörkölthöz bátran használhatunk gyömbért, köményt és kardamomot is, hiszen ebben az esetben ezek a hozzávalók csak kiemelik a fahéj különleges ízét.
Hogy ne végezze semmi a kukában: Nálad mi maradt meg? Így gondold újra a karácsonyi menüt!
Fotó: Zahrin Lukman / Unsplash
Ezek a fűszerek ugyanúgy működnek olyan vöröshúsokkal, mint például a steak. Így ha legközelebb ez kerülne az asztalra, kenjük be a húst egy fahéjból, gyömbérből, chiliből és borsból készült páccal. A pörkölthöz pedig elég pár fahéjrudat beledobnunk a fazékba, majd egy kis gyömbért hozzáreszelni.