2024-03-31
Percek alatt elkészíthető az olaszok gyógylevese
A gyógyszereket ugyan nem váltja ki, de gyomorrontásra, influenzára és még másnaposság ellen is kiválóan alkalmazható az olaszok pillanatok alatt elkészíthető levese. És az ízére sem lehet panasz!
Az olasz pastina szó szerint apró tésztát jelent, tehát techinkailag bármelyik kisebb tésztaformára ráaggadható a név. Az alakja lényegtelen, az a fontos, hogy átmérője nagyjából 1,5-2 milliméter körül legyen.T
Emiatt persze sokféle alakban és sokféle néven létezik: a boltok polcain láthatjuk például kerek (acini di pepe, azaz „borsszemek”) és csillag alakú (stelline, azaz „kis csillagok”) változatát is, írja a Vince.
És erről hallottál már? Az olasz esküvői leves, ami egy félrefordításnak köszönheti hírnevét
Mivel a klasszikusoknál jóval kisebbek ezek a tészták, a pastina konyhában betöltött szerepét inkább a rizshez lehet hasonlítani.
Az olaszok sokszor használják levesbetétként, de néha rizottóhoz hasonló ételt is készítenek belőle.

Shutterstock
Előbbi esetben csirkehúslevessel, parmezánnal és néha tojással összekeverve tálalják, hogy a lehető legkrémesebb legyen.
A pastina az olaszok számára igazi tradicionális „comfort food”. Gyakran az „olasz penicillinnek” nevezik, mert nagyrészt akkor készítik el, ha valaki beteg. A nonnák, azaz a háziasszonyok szerint ugyanis minden panaszra gyógyír.
Különösen gyakran kerül az asztalra gyomorrontás, influenza vagy másnaposság esetén. Ebből a szempontból egyébként egyáltalán nem áll távol a mi húslevessel kapcsolatos felfogásunktól.
Főleg, hogy a pastina is olyan étel, amit a legtöbb olasz gyerekkorától kezdve rendszeresen fogyaszt.
A jó hír, hogy nagyon gyorsan elkészíthető: mivel tényleg nagyon aprók a tésztaszemek, mindössze 15-20 perc alatt a tányérunkba kerülhet a leves egy egyszerűbb változata.
- 1 evőkanál olívaolaj;
- 250 ml darabos paradicsomkonzerv;
- 1 kg csirkemell (csont és bőr nélkül);
- 60 gr apróra vágott hagyma;
- 60 gr kockára vágott sárgarépa;
- 60 gr kockára vágott zeller;
- 2 liter csirkealaplé;
- ½ teáskanál tengeri só;
- ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors;
- 1 szárított babérlevél;
- 120 gr száraz acini di pepe tészta;
- 160 gr spenót, mángold vagy más leveles zöldség (opcionális),
- 40 gr reszelt parmezán.
Ha helyben kóstólnánk: Tengerparti olasz falvak, amiket még a főszezon előtt érdemes meglátogatni
Tegyük a csirkét egy lábasba, majd öntsük rá a csirkealaplé felét és főzzük addig, amíg nem kezd el forrni. Ezután vegyük lejjebb a hőfokot, tegyünk rá fedőt és főzzük még húsz percet. Amíg ez készül, egy másik lábasban melegítsük fel közepes lángon az olajat.
Ezt követően kerüljön bele a hagyma, a sárgarépa és a zeller, majd ezeket dinszteljük 8-10 percig. A lényeg, hogy a zöldségek kellően megpuhuljanak. Ekkor szedjük ki a csirkét az első lábasból, szűrjük le a húslevest, majd öntsük rá a zöldségeinkre.
Ezt követően adjuk hozzá a maradék egy liter alaplevünket, a sót, a borsot, a paradicsomot és a babérlevelet, majd forraljuk fel ezeket együtt. Utoljára a tésztát tegyük hozzá, hiszen ez hamar kész lesz: alacsony lángon elég negyed óráig főzni. Vágjuk fel a csirkét kicsi darabokra, és adagoljuk a levesünkhöz. Ezután nincs más dolgunk, mint hozzátenni a zöldeket, majd tálalni a gyógylevesünket – akár egy kis borrsal és sajttal megszórva.