2024-02-09
A magyar ital, amit sehol máshol nem isznak
Ahogy ételek területén is, az italoknál is világ minden országának megvan a maga specialitása. Itthon ilyen például az Unicum, a Traubisoda és persze a pálinka is. Míg a különböző gyümölcspárlatok sok nemzet konyhájában megtalálhatók, addig van egy olyan ital, amit Magyarországon kívül szinte lehetetlen beszerezni.
Az italok közül általában a Traubisodát szokták úgy emlegetni, mint „az első magyar korszerű üdítő”, de pálinkát is rendre a magyarokkal hozzák kapcsolatba.
A pálinkáról tudjuk, hogy az egy eredetvédett magyar termék. A pálinka készítését Magyarországon a Pálinkatörvényként ismert 2008. évi LXXIII. törvény és az általa hivatkozott 110/2008/EK európai uniós rendelet szabályozza.
A Pálinkatörvény értelmében csak olyan szeszes ital nevezhető pálinkának, illetve törkölypálinkának, mely kizárólag Magyarországon termett, nem sűrített, nem szárított és nem aszalt gyümölcsből, illetve Magyarországon termett szőlőtörkölyből készült Magyarország területén, beleértve a palackozást is – mutatja be a szabályozást a Vince.
Azt már kevesebben tudják, hogy az európai uniós megállapodás értelmében négy határmenti osztrák tartomány is alkalmazhatja a pálinka nevet, ám ők csupán a barackpálinkára.
Mindenesetre ehhez hasonló gyümölcspárlatok több országban is léteznek, gondoljunk például az olasz grappára. vagy a szlovák borovičkára.
Létezik viszont a pálinkának egy típusa, amit tényleg csak itthon ismernek:
ez pedig a paprikapárlat.
Ugyan külföldön is léteznek paprikás ízesítésű italok – például vodka, rum –, ám ezek közül egyik sem mondható párlatnak. A furcsa kombinációt eleinte orvoslásra használták, ezt bizonyítja például a Budapesti Napló 1903-as cikke is, melynek részlete így szól:
„A komárommegyei falvak pálinkásboltjaiban amellett mindenütt paprikás-dobozokat láthat az ember, amelyekből az emberek, sőt a gyermekek is kanálszámra hintik a maró, erős paprikát pálinkájukba, eltompítják ínyüket már a legfiatalabb korban. Ez a paprikás pálinka, amelyre különben a komáromi parasztok ráfogták, hogy nélkülözhetetlen orvosság a láz ellen. (sic!)"
Ezt olvastad már? Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünk
Az ital hivatalos forgalomba kerülésére viszont egészen 1957-ig kellett várni, ekkortájt a szocialista vezetés fantáziát látva az italban bevezette a „42 szeszfokos” palackozott változatot. Ez ráadásul már nemcsak paprikás ízesítésű pálinka volt, hanem egyenesen paprikapálinka. Ez a csípős zamatú ital eleinte még „kalocsai nemes- cseresznye-aromás nagy paradicsom- és kosszarv paprika-fajták válogatott keveréke” volt, mára viszont a szocialista recept helyét átvették más italok.
Ilyen például a Nádor Paprika Premium – ami természetes paprikakivonat és vegyes gyümölcspálinka felhasználásával készült – és a tolnai Brill Pálinkafőzde Sweet Rubin paprika párlata is.
