2023-09-13
Kóstold meg Gianni pizzáit a Fresh Cornerekben!
Szerinted milyen az igazán jó pizza és mi a titka?
A jó pizza tésztája könnyű, a széle ropogós, néhány feltét van csak rajta, és ahogy kikerül a kemencéből, már esszük is. A titok a megfelelő lisztben, a lassan érő tésztában és a további alapanyagok kiváló minőségében rejlik. A végeredményt pedig az érett, édes San Marzano paradicsom, a fior di latte, azaz a mozzarella tejes ízvilága, az illatos bazsalikom és a kesernyés olívaolaj teszi tökéletessé.
És az örök kérdésben – vékony vagy vastag tészta – hol az igazság?
A vékony és vastag tészta feletti vita felesleges és leginkább azon a tévhiten alapszik, hogy Olaszországban csak a vékony tésztájú pizzát készítik. Pedig, ahogy mindenben, az ország régiói között nagy eltérések vannak a pizza formáját és vastagságát illetően is, így számtalan változat létezik. Míg Nápolyban vékony tésztát nyújtanak, addig Rómában vastagabbat, Toszkánában pedig még széle sincs a pizzának.
A titok a megfelelő lisztben, a lassan érő tésztában és a további alapanyagok kiváló minőségében rejlik.
Van egyéni kedvenced, amihez esetleg személyes emlék is társul?
Nagyon szeretem a római típusú pizzát, azaz a pizza alla palát: ez egy 40x60 centis téglalap alakú pizza, amelyet a pékek lapáton vetnek a kemencébe. Ez hosszú érésű tésztából készült, nedvesebb bélzetű változat vastagabb a hagyományos pizzánál, mégis könnyű. Négyszög alakú szeletekben árulják, amelyeket ollóval vágnak le. Gyerekként az edzések utáni uzsonnákra, majd felnőttként kapatosan, az éjszakai bulik után semmi mást nem ettünk volna szívesebben, mint a pék pizzáját!
Nem véletlen, hogy pizzáról beszélgetünk, hiszen a MOL-töltőállomások Fresh Corner kínálatában ősztől elérhető ez a bizonyos római változat. Mesélj róla!
A tésztája anyakovásszal, hosszú érleléssel készül, és az összes felhasznált alapanyaggal együtt Olaszországból érkezik. Három ízben kapható: a Margherita Classica paradicsom, mozzarella és bazsalikommal, a Prosciutto e Funghi érlelt sonkával és gombával, a harmadik pedig csípős calabriai szalámival lesz feltétezve. A frissen elkészült pizzákat a vásárlók kedvük szerint öntözhetik meg fokhagymás vagy chilis extraszűz olívaolajjal.
„Ezek a pizzák egy különleges együttműködés eredményeként születtek meg, miután Gianni megkeresett minket, hogy jó lenne itthon is az olasz benzinkutak választékában megtalálható, kiváló minőségű pizzákat kínálni. Ezután következett egy 7–8 hónapos műhelymunka alapanyagok felkutatásával, tesztsütéssel, kóstolással. Tehát Gianni nem csak az arcát adta a kampányhoz. Ezek az ő termékei!"
Lovász József, a MOL gasztromegvalósítási szakértője