Kanada sült krumplis street foodja, amit Európában még nem kaptak fel Kanada sült krumplis street foodja, amit Európában még nem kaptak fel
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-06-01

  • Drive
  • Gasztro
  • Kanada sült krumplis street foodja, amit Európában még nem kaptak fel

Kanada sült krumplis street foodja, amit Európában még nem kaptak fel

Minden nemzetnek megvannak a tradicionális receptjei, nincs ez másképpen a street foodok területén sem. Míg az amerikai hot-dog, a mexikói quesadilla, vagy a török kebab világszerte népszerűek, addig a kanadai putineról már talán kevesebben hallottak. Hoztunk viszont egy receptet, aminek segítségével otthon is egyszerűen elkészíthetjük.

A szaftos és sajtos poutine eredettörténete az 1950-es évekig vezet vissza: ebben az időben Québec környékén egyre több snackbár menüjére került fel a szaftos sült krumplis étel, az 1990-es években pedig már egész Kanadát meghódította. Napjainkban a gyorséttermektől kezdve a fine dining éttermekig, szinte minden étlapon találkozhatunk vele, és szerves részét képezi a kanadai gasztronómiának és kultúrának.

Ha már street foodok: 8 különleges street food a világból, amit lehet, nem is ismertél

Hozzávalók:
  • 1 kg krumpli
  • 100 g fehér cheddar
  • 15 g vaj
  • 500 ml marhaalaplé
  • 4 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • só, bors (ízlés szerint)

A szendvicsek is remek utcai ételek: Különleges szendvicsek a világ körül, amiket otthon is elkészíthetsz

Így készítsük el:
  • A szaftos gravy mártáshoz egy serpenyőben pirítsuk meg a lisztet, adjunk hozzá sót és borsot, majd öntsük bele az alaplevet. A keveréket forraljuk sűrűre.
  • Miután megmostuk a krumplit, vágjuk tetszőleges méretű cikkekre, majd rakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ez után locsoljuk meg olajjal, forgassuk meg a szeleteket és fűszerezzük meg az egészet sóval, borssal.
  • Helyezzük be a tepsit a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 20 perc leteltével kapcsoljuk fel maximális hőfokra a sütőt azért, hogy a szeletek aranybarnák legyenek.
  • Ha kivettük a tepsit, dobjuk meg a kis kockákra vágott cheddarral és öntsük nyakon a sűrű gravy mártással.

(Recept: Street Kitchen)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!