Így készítsünk Michelin-csillagos sült csirkét a díjazott séf szerint
Fotó: Fotó: Cisco Lin / Unsplash

2024-01-21

Így készítsünk Michelin-csillagos sült csirkét a díjazott séf szerint

A sült csirke valahol olyan, mint a húsleves: mindenkinek megvan rá a jól bevált receptje. Ha viszont arra vetemednénk, hogy felrúgjuk egy kicsit a megszokásokat, akkor mindenképpen érdemes Lisa Goodwin-Allen Michelin-csillagos séf receptjével megtennünk ezt.

Az angliai Lancashire-ben található Michelin-csillagos Northcote, valamint a londoni The Stafford étterem executive séfje elárulta, ő hogyan készítené el a legjobb sült csirkét.

A Vince írásában arról olvashatunk, hogy a séf szerint az egyik legfontosabb tényező, hogy minőségi csirkét válasszunk. Tanácsa alapján javasolt a csirkét sütés előtt 30 perccel kivenni a hűtőből, hogy mire a vágódeszkára kerül, szobahőmérsékletű legyen.

A Maldon sóvirágot is kipróbálhatjuk húsokkal: Csillogós, gourmet és extrafinom: már itthon is imádják a piramis alakú fűszert

Hozzávalók:
Ezt követően már nem lesz nehéz elkészíteni Goodwin-Allen receptjét, melyhez a következő hozzávalók szükségesek:
  • 1 egész csirke (1,4 kg)
  • 100g kockára vágott hagyma
  • 140g kolbászhús
  • 100g finomra vágott füstölt szalonna
  • 100g briósból nyert zsemlemorzsa
  • 100g vaj (olvasztott)
  • 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
  • 2 csipet só
Így készítsük el:
  • Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.
  • Vegyük ki a csirkéből a villacsontot úgy, hogy a csont mindkét oldalán egy kis vágást ejtünk. Kissé vágjunk bele a húsba (karcoljuk meg), hogy a csont felszínre kerüljön. Óvatosan lazítsuk meg a csirke bőrét a mellen és a combokon.
  • Tegyük a kockára vágott hagymát egy kis serpenyőbe, adjunk hozzá egy csipetnyi olívaolajat és közepes lángon dinszteljük 1-2 percig, amíg megpuhul, majd vegyük ki és tegyük félre.

A pörkölttel is tudunk trükközni: Nem gondolnád, de egy hétköznapi fűszer új szintre emeli a marhapörköltet

Fotó: Claudio Schwarz / Unsplash

  • Ezt követően egy közepes méretű tálba tegyük a kolbászhúst, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Adjuk hozzá a hagymát, 2 jó csipet sót, és keverjük össze alaposan.
  • Osszuk a keveréket ketté. Az első felét tegyük a csirke üregeibe. Fogjuk a második felét, tegyük egy nyomózsákba, vagy óvatosan a kezünkkel helyezzük a tölteléket a bőr alá, a kezünkkel irányítva, hogy egyenletesen befedje a mellet és a combot, vigyázva, hogy ne szakadjon be a bőr.
  • Végül tegyük egy tepsibe, és a sütőben 1 óra 20 percig süssük. Ha letelt az idő, vegyük ki a csirkét, hagyjuk 15 percig pihenni. Végül tegyük vissza a 200 fokra feltekert sütőbe és pihentessük a csirkét nagyjából 15 percig.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!