2024-04-18
4 pofonegyszerű étel, amik tavasszal a legfrissebbek
Áprilisban és májusban a piacokon is megjelennek a friss, tavaszi zöldségek. Mutatunk pár receptet azoknak, akik ki szeretnék használni a szezonális lehetőséget!
Hozzávalók:
- 1,3 liter alaplé
- 1,2 dl száraz fehérbor
- 50 g parmezán
- 0,7 dl tejszín
- 8 ek vaj
- 100 g zöldborsó
- 120 g friss spenót
- 300 g gomba
- 400 g rizottórizs
- 1 póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomó retek
- 2 ek snidling
- 1 tk kakukkfű
- 2 ek citromlé
- 0,5 ek citromhéj
- só, bors (ízlés szerint)
- Mossuk meg a zöldségeket, vágjuk fel a gombát és a retket, karikázzuk fel a póréhagymát, vágjuk apróra a snidlinget, reszeljük le a parmezánt, főzzük puhára a friss zöldborsót.
- Melegítsük fel az alaplevet egy lábosban, amikor már gyöngyözik kapcsoljuk le a tűzhelyet és fedjük le egy fedővel.
- Egy nagy lábasban melegítsünk fel 3 ek vajat, ha felolvadt, adjuk hozzá a póréhagymát és a gombát, szórjuk meg kakukkfűvel. Hagyjuk felpuhulni a hagymát és párologtassuk el a vizet a gomba alól. Ezt követően adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk, majd 1 perc után tegyük hozzá a rizst is – kevergessük addig, amíg átlátszó nem lesz.
- Öntsük rá a bort, amikor már magába szívta a rizs, tegyünk hozzá 1 merőkanálnyi alaplevet. Hagyjuk, hogy ezt is felszívja, majd ismét öntsünk bele ugyanennyit. Folyamatos kevergetés mellett ismételjük ezt addig, amíg az összes alaplé belekerül.
- Miközben készül a rizottó, egy kisebb serpenyőben olvasszunk fel 3 ek vajat, dobjuk rá a retket és nagyjából 5-8 percen keresztül pirítsuk meg – ha kész, szedjük le a tűzről.
- Amikor a rizs már krémes és sűrű lett, adjuk hozzá a parmezánt, a tejszínt, a fél ek citromhéjat, a citromlevet, a borsót és a spenótot is. Kevergessük addig, amíg a spenótlevelek összefonnyadnak. Ezt követően mehet bele a snidling, a retek és a maradék (2 ek) vaj is.
(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta
- 1 csokor snidling
- 300 g tészta
- 1 tk kömény
- 8 szelet bacon
- só, bors (ízlés szerint)
- kis olaj
- Főzzük ki a tésztát, a bacont saját zsírján pirítsuk meg, majd vegyük ki a serpenyőből. A zsiradékot tegyük félre.
- Reszeljük le vagy szeleteljük vékonyra a káposztát, majd kevés olajon dinszteljük meg, fűszerezzük. Amikor a összeesett a káposzta és elpárolgott alóla a folyadék, keverjük hozzá a kockára vágott bacont, a snidlinget, végül pedig a baconből származó zsiradékkal locsoljuk meg a tésztát.
(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)
Ha maradt még medvehagymánk: Egyenesen az erdőből: 3 szupergyors, krémes medvehagymás recept
Hozzávalók:
- 1 kisebb cukkini
- 1 kaliforniai paprika
- 1 kisebb répa
- 100 g zöldborsó
- 200 g koktélparadicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 g parmezán
- 250 g tészta
- 0,5 tk bazsalikom
- 0,5 tk oregánó
- 1 tk citromlé
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek vaj
- Mossuk meg a zöldségeket, majd kockázzuk fel a cukkinit és a paprikát, a koktélparadicsomokat pedig vágjuk félbe. Hámozás után a répát zöldséghámozó segítségével vágjuk vékony csíkokra, a fokhagymát zúzzuk össze.
- Közben főzzük ki a tésztát, a főzővízből tegyünk félre nagyjából 1 decilitert.
- Miközben fő a tészta, egy serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd dobjuk bele az összevágott zöldségeket. Öntsük rá a citromlevet, fűszerezzük meg és keverjük össze alaposan.
- Amikor már összekeveredtek, adjuk hozzá 2-3 evőkanálnyi főzővizet, majd alapos kevergetést követően reszeljük bele a parmezánt is. Amikor összeolvadt, forgassuk meg benne a tésztát és készen is vagyunk.
(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)
Hozzávalók:
- 250 g zöldborsó
- 2 krumpli
- 0,5 fej hagyma
- 2 ek parmezán
- 1 tk curry
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1,2 dl víz
- 2 ek olívaolja
- só, bors, chili, petrezselyem (ízlés szerint)
Az epernek is itt a szezonja: 3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz
- Vágjuk apróra a hagymát, mossuk és hámozzuk meg a krumplikat, majd főzzük puhára. Ha megfőtt, krumplinyomóval törjük össze.
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a zöldborsót. Ez után öntsünk rá egy fél pohár vizet, főzzük nagyjából 10 percig – mielőtt kész lenne sózzuk meg.
- Egy nagy lábasba rakjuk bele a zöldborsót (öntsük le a felesleges vizet) és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tört krumplit, a tojást, a curryt, a parmezánt, a petrezselymet, a zsemlemorzsát, a borsot és a chilit, majd dolgozzuk össze az egészet alaposan.
- Formázzunk fasírtokat a kezünkkel, majd egy olajos serpenyőben süssük ki őket.
(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)