7 termelői piac Budapest közelében, hogy a legfrissebb alapanyagok kerüljenek az asztalra
Fotó: Fotó: Annie Spratt / Unsplash

2023-09-19

7 termelői piac Budapest közelében, hogy a legfrissebb alapanyagok kerüljenek az asztalra

Bár a szupermarketek polcairól egyszerűbb lehet leemelni egy termékeket, de érdemes néha a termelői piacokon is vásárolni, hiszen garantáltan friss alapanyagokat kaphatunk a helyi termelőktől, és az egészségünk mellett a hazai gazdáknak is jót teszünk.

A termelői piacok gyűjtőfogalma alatt azt értjük, amikor a termelők egyszerre kereskedők is, tehát ilyen esetben közvetlenül tőlük vehetjük meg az árukat. A termelők egyedül, vagy egy általuk létrehozott közösségben gondoskodnak az élelmiszerek előállításáról, tárolásáról, szállításáról és marketingjéről. Az ilyen piacok a fenntartható gazdálkodás alapkövei, azzal pedig, hogy tőlük vásárolunk, mi is tehetünk egy kicsit a környezetünkért.

Ezen felül a termelőktől érkező alapanyagok nagyobb eséllyel minőségiek, ugyanis a termelők nemigen engedhetik meg maguknak, hogy fonnyadt, rossz minőségű termékeket áruljanak, mivel így könnyen elveszthetik az irántuk fenntartott bizalmat

– írja az xforest.hu.

A termelői piacokon vásárolt áruk így sokszor egészségesebbek lehetnek, mint a szupermarketekben árult alapanyagok. Szerencsére nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy egy ilyen helyen tudjunk vásárolni, Budapest környékén is számos lehetőségünk van rá.

Itt van hét olyan termelői piac, amit Budapestről is könnyen elérhetünk.

Szimpla termelői piac – 1075, Kazinczy utca 14. 

Budapest egyik első romkocsmájába, a Szimplába nemcsak sörözni, de vásárolni is járhatunk. Saját bevallásuk szerint

„termelőiket szigorú szabályrendszer alapján, hosszú távra választjuk, ügyelve arra, hogy minél szélesebb termékskála jelenhessen meg. Kapható itt sokféle sajt, méz, lekvár, szörp, zöldség-gyümölcs, valamint hústermékek, mangalica- és vadhús, frissen szedett és szárított gombák és szarvasgomba-különlegességek, fűszerek, szendvicskrémek – a közös bennük, hogy minden vegyszermentesen, közelről, termelőktől kerül a piacra, majd a kosarakba.”

Részletek.

Budaörsi Gazdapiac – 2040, Patkó utca 1. 

A Budaörsi Gazdapiac minden szombaton reggel hat és délután kettő óra között tart nyitva. A piacot a Budaörsi Gazdakör üzemelteti, aminek célja az egészséges életmód hirdetése, a hazai zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának népszerűsítése, valamint a helyi-, környékbeli kistermelők munkájának megismertetése a nagyközönséggel.

Részletek.

Szentendrei termelői piac – 2000, Bükkös part 32. 

A Szentendrei Vásártérnél található piac bár a nyárra ideiglenesen elköltözött, eredetileg a Bükkös pataknál várja a vásárlókat. A piac minden szerdán és szombaton reggel 6 és 13 óra között tart nyitva.

Részletek.

Ne hagyd ki! 5+1 úti cél, ahol Európa legkülönlegesebb röviditalaiba kóstolhatunk bele

Wekerlei Kispiac – 1192, Nádasdy utca 1. 

Kispest népszerű lakónegyedében biogyümölcsök, zöldségek széles kínálatával várja a vásárlókat a Wekerlei Kispiac. A piac a Google szerint minden nap reggel hattól tart nyitva, hétköznaponként egészen estig, hétvégente pedig kora délutánig.

Részletek.

GRUND piac – 1082, Nagy Templom utca 30. 

A GRUND nevű szórakozóhely 2023. április elsején nyitotta meg termelői- és kézművespiacát, ahol zöldségek, gyümölcsök, sajtok, húsok és dísztárgyak sokasága várja az érdeklődőket. A piacot szombatonként, 9 és 14 óra között lehet látogatni, ráadásul aki családdal érkezne, annak a vásárlás ideje alatt van lehetősége a gyerekeket a játszótéren „hagyni”.

Részletek

Zsámbéki Piac – 2072, Akadémia utca 3. 

Zsámbékon is van lehetőség termelőktől vásárolni, a helyi piacon kedden és pénteken 7-11-ig tudunk szétnézni a friss zöldségek, gyümölcsök, sütemények és hentesáruk között.

Részletek.

Ez is érdekelhet: Először csinálta meg, most elárulta: ezek a világ legjobb zero waste éttermei

Kispiac Dunakeszi – 2120, Repülőtéri utca 1. 

A Dunakeszi Kispiacról a figyelmes olvasók már hallhattak, ugyanis a pandémia alatt lehetőséget adtak az érintésmentes fizetésre. A kínálatot a honlapukon is megtekinthetjük, a piac pedig péntekenként 14 és 18 óra között látogatható.

Részletek.