2023-10-10
Ha hiányzik Olaszország: 8 nápolyi étel, amivel visszahozhatod a nyarat
A délolasz Nápoly térsége közkedvelt úti célnak számít a turisták körében. Ez nem is csoda, hiszen a város amellett, hogy történelmi és természeti csodákban is gazdag, egyedi ételkultúrája a gasztronómia szerelmeseinek is jó okot ad arra, hogy meglátogassák azt. Mutatjuk, melyek a legizgalmasabb tradicionális nápolyi ételek, melyek segítségével utazás nélkül is elmerülhetünk Nápoly ízeiben.
A nápolyi pizza nem ok nélkül számít annyira népszerűnek, hogy az emberek világszerte különbséget tesznek a pizzázók és a nápolyi pizzázók között. A tésztáját a hagyomány szerint kövön sütik ropogósra, a feltétek pedig egytől-egyig friss, helyi alapanyagok. A jó nápolyi pizza az egyszerűségre törekedik: általában mindössze paradicsom, bivalymozzarella, oregánó, fokhagyma és persze olívaolaj szükséges az elkészítéséhez.

Nápolyban létezik egy másfajta „pizza”, ami szintén leveszi a turistákat a lábukról. Az olajban sütött pizza frittát leggyakrabban ricottával, hússal, paradicsommal és jó sok borssal készítik. Bár a nápolyi különlegességre nem a legegyszerűbb rátalálni, ám ha ez sikerül, mind a tíz ujjunkat meg fogjuk nyalni a vacsora után.
Olaszországban a sajtimádók is jól járnak: Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára
A Sfogliatelle egy tradicionális nápolyi péksütemény, melyet kétféleképpen is készítenek: a leveles tésztás, ropogós változatot ricciának nevezik, míg a tésztakérges verzió frolla néven ismert. A péksüteményekbe egyaránt kerülhetnek édes és sós feltétek, de az igaziban biztosan megtaláljuk a ricottát – na meg a porcukrot.
Bár az étel neve csalóka, mivel első gondolatra Genova kikötővárosára gondolnánk, a Genovese raguval tálalt tészta nagyon is nápolyi specialitás. A laktató ételt gazdag, hagymás, marhahúsos raguval készül, és persze a fogásból nem érdemes kihagynunk a parmezánt sem.

Fotó: Natalie Behn / Unsplash
A mézben áztatott, aranyszínű labdácskák igazi karácsonyi fogásnak számítanak Nápolyban. A tésztagolyókat kandírozott gyümölcsökkel, rummal és színes cukorkákkal szoktál tálalni.
Ha Spanyolország hiányozna: 7 autentikus spanyol recept otthonra, ha már most hiányzik Spanyolország
A street food kedvelőinek egyszer nem árt kipróbálniuk a ropogós nápolyi cuoppót. A tölcsérbe csomagolt rántott tengergyümölcseiből készült étellel gyakran összefuthatunk Nápoly utcáin, így, ha esetleg arra járnánk, nem kell sokat keresgélnünk.
Bár a vénuszkagylós spagetti egész Olaszországban rendkívül népszerűnek számít, eredetterületének a Nápolyt körülölelő Campania régiója tekinthető. A siker ebben az esetben is a friss, helyi hozzávalókban rejlik: a tésztaételt a spagetti, kagyló, fokhagyma, olívaolaj, fehérbor és petrezselyem teszi ellenállhatatlanná.
Édességekről már volt szó, ám a nápolyiak azt is tudják, mitől igazán jó egy sós ropogtatnivaló. A tartalli leginkább egy roppanós kenyérhez hasonlít, amit a tésztába kevert jó minőségű olívaolaj, a köménymag, a fehérbor és esetenként a chilipehely tesz ízletessé.
(Forrás: Drive Magazine)
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
