2023-09-11
Az előételek hercegnője: kacsamájpásétom
Hozzávalók:
- 1 nagyobb mogyoróhagyma
- 1 kacsamáj (nagyjából 80-100 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- friss rozmaring
- só, bors
- 1 tk. tokaji aszú
- baguette vagy magos kenyér
Elkészítés:
1. A kacsazsírt egy serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk, és 4-5 percig melegítjük, hogy kissé megbarnuljon.
2. A mogyoróhagymát apróra vágjuk, majd a zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott kacsamájat, a zúzott fokhagymát és egy nagyobb csipetnyi apróra vágott rozmaringlevelet. Sózzuk, borsozzuk, majd állandó kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk az összetevőket.
3. A keveréket átöntjük az aprítóba, beletesszük a tokaji aszút, és homogénre pépesítjük. Ha igazán sima pástétomot szeretnénk kapni, akkor egy kanál segítségével szűrőn passzírozzuk át a májas krémet.
4. A pástétomot hagyjuk hűlni legalább másfél-két órát, majd lefedve tegyük a hűtőbe tálalásig.
5. A baguette-ből vágjunk vékony szeleteket, pirítsuk meg őket, és az egyik oldalukat kenjük meg a kacsapástétommal. Díszítésként tehetünk rájuk rövidebb rozmaringágakat.
6. Ebből a mennyiségből nagyjából fél csészényi pástétom készíthető, amely lezárt üvegben, hűtve 3-4 napig eltartható.
Ha imádod a tradicionális magyar konyha fogásait, de a home office minden idődet elrabolja, és csak előétel elkészítésére van lehetőséged, de időigényes karácsonyi fogások elkészítésére nincs, akkor bátran rendelj étteremből – ezzel te is jól jársz, és a vendéglátóhelyeknek is segítesz átvészelni ezt a nehéz időszakot.
(x)