2025-11-25
Egy 400 fős magyar faluból került ki a világ egyik legjobb sajtja
Idén immár 27. alkalommal rendezték meg a World Cheese Awards-ot, ahol a világ legjobb sajtjai mérkőznek meg egymással. Az idei győztes egy svájci különlegesség lett, azonban rangos elismeréseket szerzett több magyar sajt is, köztük egy apró, mindössze 400 fős falu büszkesége.
2025-ben a svájci Bern adott otthont a sajtok világszintű versenyének, a World Cheese Awards-nak. A szakértők ezúttal 46 ország 5244 sajtja közül választották ki a világ legjobbját, végül a csúcson ismét egy Gruyère végzett. A győztes, a Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial a svájci sajtkultúra esszenciáját hozza, amely komplexumával és umamiban gazdag karakterével teljesen levette a zsűrit a lábáról.
A Food & Wine beszámolója szerint a sajt nyers tehéntejből, a Hinterfultigen településen működő Bergkäserei Vorderfultigen sajtüzem mesterének, Piuz Hitznek kezei alatt készül. A korongokat szárazon sózzák, majd a hosszú, 18 hónapos érlelés alatt nyers lucfenyődeszkákon pihennek, amely gazdag, változatos ízeket és jellegzetes, ropogós tirozin kristályokat eredményez.
A második helyzett a francia, virágokkal díszített Crémeux des Aldudes lett, amely az Etxaldi sajtkészítő műhely munkáját dicséri. A dobogó utolsó fokára a szintén svájci, kilenc hónapig érlelt Appenzeller Edel-Würzig léphetett, melyet a Käserei Ifang készít. Ezt a sajtot gyümölcsös és dióra emlékeztető íze és boros-fűszeres sós lével kezelt kérge teszi különlegessé.
Hazánk is figyelemre méltó eredményekkel zárta a versenyt: a Vince beszámolója szerint 19 magyar sajt kapott arany-, ezüst- vagy bronzminősítést. A díjazottak között ott találjuk Sándor Tamást, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosát is. A mindössze 400 fős Mónosbélen készülő, hat hónapig érlelt bükki hegyvidéki tehénsajt aranyérmet érdemelt ki. Szintén aranyminősítést kapott a Szarvasi Agrár Zrt. Cervinus Superiore Old sajtja és a Kincses Sajtműhely Hegyi Sajt nevű különlegessége.
- Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, 18 hónapos érlelés – Svájc
- Crémeux des Aldudes virágokkal – Franciaország
- Appenzeller® Edel-Würzig, 9 hónapos érlelés (Käserei Ifang, Christian Tschumper) – Svájc
- Gantrisch Bergkäse – Svájc
- Königs-Chäs Rezent – Svájc
- Ossau-Iraty AOP, pasztőrözött juhtejből – Franciaország
- Stockinghall – Egyesült Államok
- Aged Rutland Red – Egyesült Királyság
- Hechizo – Spanyolország
- Montana Intenso – Hollandia
- Sparkenhoe Red Leicester – Egyesült Királyság
- Pave Cobble – Egyesült Királyság
- Yozawa Yagi – Japán
- Eniquem Maly princ, 4 hónapos érlelés – Szlovákia
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


