2023-10-05
Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára
A világon több mint kétezer fajta sajt létezik, és ezeknek majdnem a felét Európában gyártják. Ráadásul a kontinensen található a világ leghíresebb fajtáinak legtöbbje, így ha útnak indulnánk, biztosan találunk kedvünkre valót. A cikkben szereplő 5 helyszínt érdemes lehet a jövőben meglátogatni, ha megkóstolnánk az ínycsiklandó klasszikusokat.
A gasztronómia rajongói bizonyára sokat hallottak már az észak-olaszországi Emilia-Romagna régiójáról. Amellett, hogy innen származik például a bolognai vagy a pármai sonka, a sajtimádók egyik kedvenc termékének, a parmezánnak is ez a térség ad otthont. Ha igazi Parmiggiano Reggianót szeretnénk kóstolni, jó ötlet lehet meglátogatnunk egy-egy sajtgyárat.
Ha pedig az éttermek által kínált mennyiség nem lenne elég a szemünknek, meglátogathatjuk a parmezánnak szentelt múzeumot is.
A Gouda sajt neve nem csupán egy kitaláció: a sajt a hollandiai Gouda településéről kapta közismert elnevezését.
Az ország déli régiójában található település a csak sajtvölgyként ismert terület közepén található, ami értelemszerűen közkedvelt úti célja a rajongóknak. A városban a sajtmúzeumok mellett még a sajtok tiszteletére állított emlékművekkel is találkozhatunk, de ha valami interaktívabb programra vágynánk, jó eséllyel meglátogathatjuk az egyik környező sajtos rendezvényt.
Persze ha már erre járunk, nem érdemes kihagyni a sajtpiacokat sem, ahol rengeteg típust kóstolhatunk meg.
Magyarországot a sörrajongók szeretik: Előkelő társaság: Magyarországot is a sörrajongók figyelmébe ajánlják
A svájci sajt nevét is egy település ihlette, az Emmental-völgy mélyén rejtőző alpesi falut viszont a legtöbben nem a kilátásról, hanem az ementáli sajtról ismerik.
Ha nem tudjuk, miért van annyi lyuk ezen a sajton, akkor kíváncsiságunkat az itt található gyárak egyikében biztosan kielégíthetjük. Amennyiben viszont a kezünkbe szeretnénk venni az irányítást, mindenképpen iratkozzunk fel a sajtkészítő kurzusok egyikére: kemény munkánkat finom falatokkal jutalmazzák.
Spanyolország északi régiója talán az egyik legjobb választás a sajtrajongók számára. A régiót néhányan csak País de Quesos, azaz „a sajtok földje” néven ismerik, ami nem véletlen: összesen több mint 50 különböző fajtát állítanak elő a területen, köztük például a világhíres kéksajtot, a calabrest, vagy a félkemény gamoneut.
Ez is érdekelhet: A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak
A listából persze nem maradhatott ki a sajtokról és borokról ismert Franciaország sem.
Ha szeretjük a lágy, krémes camembertet, akkor az észak-franciaországi Normandia felé vegyük az irányt! Camembert települése ugyanis a sajtok szerelmeseinek a mekkája: a gyönyörű táj mellett a Maison du Camembert-ben megnézhetjük, hogyan készül a világ egyik legnépszerűbb sajtja, a Durand nevű üzletben – egyedülálló módon – ráadásul még szert is tehetünk olyan sajtokra, melyeket még mindig hagyományos módszerekkel készítenek.